DOLAZI PERIOD CVJETANJA AMBROZIJE: Kako smanjiti simptome alergijske reakcije

Biljka ambrozija cvjetanjem širi polen koji izaziva alergijsku reakciju. Polen ove biljke izgleda kao kugla s kukicama pomoću kojih se zakači za sluzokožu gornjih disajnih puteva izazivajući brojne simptome poput kihanja, svrbeža i vodenog iscjetka iz nosa, otekline kapaka, otežanog disanja itd.

Biljka ambrozija je uzrok tegoba kod mnogih osoba sa alergijama. I iako svaka biljka ambrozije živi samo jednu sezonu, ona proizvodi milijardu polenskih čestica koje mogu putovati i do 640 km putem vjetra.

Tipična alergijska reakcija na ambroziju je slična polenskoj groznici, iako neke osobe s ovom alergijom reaguju i na unos određenog svježeg voća i povrća, poput banana, krastavaca, tikvica i dinja. Kod tih osoba javlja se svrbež i blago oticanje oko usta, što je poznato kao sindrom oralne alergije.

Dok se opasnost od ambrozije ne smanji sistematskim uništenjem, alergičnima preostaje da je sami nastoje izbjeći:

Obvezno se liječite kako se bolest ne bi pogoršala. Nemojte uzimati protualergijske pripravke a da se prije toga niste savjetovali s liječnikom. Samo liječnik može pouzdano utvrditi kakvi su lijekovi za vas najprikladniji. Pridržavajte se propisane terapije!

Najveća koncentracija peluda je za sunčanih i vjetrovitih dana, ujutro i prijepodne, pa tada nemojte provjetravati stan, ni boraviti na otvorenom.

U sezoni cvatnje ambrozije treba držati zatvorene prozore od stana i automobila tokom vožnje.

Koristite klimatizacijske uređaje s filtrima za pelud.

Kiša ispire pelud, pa je boravak na otvorenom dobro planirati poslije kiše, kada je koncentracija peludi u zraku najmanja.

Ako je moguće, u prirodi boravite na područjima iznad 1000 metara nadmorske visine.

Nakon boravka na otvorenom obvezno operite ruke, istuširajte se, operite kosu i odjeću, kako biste spriječili unošenje peludi u životni prostor.

Ne sušite odjeću vani.

Po potrebi nosite zaštitnu masku za suhih i vjetrovitih dana.

Ako imate pse i mačke, perite ih i četkajte jer i oni skupljaju pelud.

Redovito pratite bioprognozu s alergijskim semaforom.

Poslove košenja trave i sakupljanja lišća trebate prepustiti drugoj osobi. Također, posteljinu sušite u kući da bi se spriječilo nakupljanje čestica polena iz vanjskog zraka.

Alergija na ambroziju može potaknuti i takozvanu križnu alergiju na pelud i hranu. Tijekom cvatnje ambrozije može se pojaviti preosjetljivost na određene namirnice, najčešće lubenicu, dinju, tikvicu, krastavac, bananu, kivi, kamilicu i suncokret.