Čuvena “Moštranska paprika”, brend ili mit?

Za visočko naselje Moštre, poznato po mnogočemu a naročito bogatoj historiji, širom BiH zna se i kroz poljoprivredu i domaće proizvode. Posebno se izdvaja jedan poljoprivredni proizvod vezan za ovo područje. Čuvena “Moštranska paprika“, simbol moštranske poljoprivrede i zaštitni znak za kvalitet.

Odlični uslovi za poljoprivredu

Izuzetno plodno tlo, veliki broj isparčanih obradivih parcela obavijenih slivom rijeke Bosne uz par manjih riječnih pritoka učinili su ovaj kraj pogodnim za bavljenje poljoprivredom. Ovdašnje stanovništvo tu blagodat je iskoristilo i uz mnogo truda, rada i tradicije uvijek proizvodilo velike količine povrća, a naviše pažnje posvećivalo se uzgoju paprike.

Ne postoji zvanična zabilješka o postojanju imena “Moštranska paprika”, ali je sasvim sigurno sinonim za kvalitetno i zdravo uzgojeno povrće sa ovog kraja. Ne postoje okolne tržnice od Sarajeva, Zenice, Travnika pa i dalje, a da na njima neko nije kupio “Moštranske paprike“. Vremenom je taj proizvod stekao reputaciju, te na mnogim tržnicama paprika iz Moštra nema konkurenciju, a vrlo vjerovatno niti kvalitet koji bi joj mogao parirati. Naravno postoji i druga strana, oni koji smatraju da je to samo mit, i da je ime postalo poznato kako bi se lakše zapamtilo mjesto iz kojeg stiže povrće. Oni vjerovatno “Moštransku papriku” nisu ni probali.

Zašto baš paprika?

Zašto je baš paprika “odabrana” kao simbol kvalitetnog poljoprivrednog proizvoda sa moštranskog kraja? Podjednako danas dobro uspijeva, ali u kontrolisanim uvjetima (plastenicima) i krastavac i paradajz. Međutim nekoliko je činjenica koje idu u prilog samo paprici. Podsjećanja radi, nakon što su Španci u XVII vijeku prvi počeli uzgajati papriku na tlu Evrope, u naše krajeve je ova kultura stigla nešto kasnije zahvaljujući osmanskim trgovačkim putnicima.

Znajući koliki je značaj i razvoj imao moštranski kraj i u tom periodu svakako je nezaobilazno mjesto bilo i za turske trgovačke putnike. U literaturi iz osmanskog perioda, općenito za ovo područje se navodio epitet pogodnog i plodnog tla. Opće karakteristike na parcelama moštranskog kraja su duboka rastresita tla, bogata humusom sa blagom ph vrijednošću što predstavlja idealne uvjete za uzgoj paprika.

Uzimajući u obzir da ovu kulturu još nazivaju “žednom” zbog velikih potreba za vodom, svakako je sliv rijeke Bosne omogućio lahko navodnjavanje i uzgoj ove kulture u većem obimu u odnosu na ostalo povrće. Stanovništvo se većinom bavilo poljoprivredom koristeći domaći stajnjak kao đubrivo. Nije bilo potrebe za uvoznim ili drugim sadnicama, te je kompletan rasad pa i paprika imala zaokružen ciklus proizvodnje na jednom mjestu.

Zaštita oznake geografskog porijekla

Iz današnje perspektive gledano moštranski kraj je vodeći u poljoprivrednoj proizvodnji po obimu i postignutim rezultatima u užoj ali i široj regiji. Međutim u nekonkurentnom čak i domaćem tržištu uz veće troškove proizvodnje nažalost daleko poznata “Moštranska paprika” teško se probija na tržištu. Kvalitet zasigurno ima, ali cijena povrća iz uvoza ali i sve veće domaće proizvodnje, stavlja ovu kulturu u nekonkurentni položaj jer je kupcu bitnija cijena nego kvalitet. Zbog toga proizvođači sve više planiraju sadnju drugih kultura, ponovo vođeni cijenom i potražnjom, a autohtoni proizvodi padaju u drugi plan.

Proizvod karakterističan za određeno područje, kroz tradiciju, posebne običaje i specifičnu proizvodnju u okviru tog mjesta na kojem nastaje, ima šansu za stvaranje dodatne vrijednosti kroz kreiranje brenda. “Moštranska paprika” ima dobre preduvjete za registrovanje brenda i zaštitu oznake geografskog porijekla.

A. Pašalić