Čuvar dobrog zdravlja: Deset trikova koji će vam pomoći da otkrijete je li med pravi ili nije

Jesen je vrijeme kada se počnu javljati razne virusne infekcije, poput prehlade i gripe, koje ne štede ni djecu ni odrasle. Ove godine, osim njih, tu je i COVID-19, a najbolja zaštita od ovih bolesti je poštivanje mjera i dobar imunološki sistem.

Ljekari tokom jeseni i zime, uz adekvatnu prehranu bogatu vitaminima i mineralima, i dovoljno tjelesne aktivnosti, za dobar imunitet preporučuju pčelinje proizvode, a najpoznatiji i najpopularniji je med.

No, kako je med među najpatvorenijim namirnicama, treba znati prepoznati pravu, organsku namirnicu.

Ukoliko nemate pouzdanog pčelara od kojeg nabavljate med, evo kako ćete sami, uz pomoć nekoliko trikova, prepoznati da li se radi o pravom ili lažnom medu:

Čitanje sastava na poleđini tegle meda prvi je korak koji pomaže u izboru kvalitetnog čistog meda koji u sebi ne sadrži aditive. Naime, proizvođači moraju naznačiti sastav meda i njegov postotak u količini.

Prirodni med nije ljepljiv, testiranje je moguće ako malo meda protrljate između prstiju, pravi med trebao bi se upiti u kožu. Ako masa trljanjem postaje ljepljiva, znači da med sadrži šećer ili umjetne zaslađivače.

Nekoliko kašika meda stavite u posudu, a potom ga zagrijte na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici. Pravi će se med karamelizirati, dok će lažni postati pjenast i prepun mjehurića.

Nekoliko kapi meda na papirnoj salveti također otkriva čistoću sastava. Naime, ako med nakon nekog vremena ne probija papir, znači da je čist. U protivnom, onaj koji sadrži vodu u svom sastavu probit će papir nakon samo nekoliko sekundi.

Trik kojim se pčele služe u odbrani od nepoželjnih gostiju u svojoj košnici, kao što su mravi, siguran je test na ispravnost meda. Stoga jednostavno malo meda treba staviti u blizini mrava, ako je prirodan, mravi će ga zaobići.

Voda pomiješana sa čistim medom najlakši je indikator sastava meda, jer čisti med će se u vodi zgrudvati i pasti na dno čaše, dok će se lažni početi otapati.

Bockanje u ustima i osjećaj spaljenog jezika uzrokuje čisti prirodni med, dok lažni nema takav učinak na nepce.

Med namažite na krišku hljeba, ispod čistog hljeba će postati tvrd, dok će lažni navlažiti površinu, naravno zbog količine vode u svom sastavu.

Pomiješajte malo meda sa žumancem. Ako je med čist, kada umutie žumanjak, izgledat će kao da je kuhan.

Čisti med vremenom se kristalizira, lažni i nakon podužeg stajanja zadržava tečni sastav poput sirupa.