COVID-19, prehlada ili gripa: Je li bolno grlo jedan od simptoma infekcije koronavirusom?

Simptomi bolesti COVID-19 mogu biti različiti, a mnogi se pitaju – je li bolno grlo jedan od njih? Stručnjaci ističu da može biti, ali je samo jedan od simptoma koji se razvija kao posljedica infekcije.

Neki su simptomi ipak puno češći.

Je li bolno grlo uobičajen simptom infekcije?

Prema pisanju struke, simptomi koji se javljaju mogu se razlikovati od osobe do osobe, a bolno grlo jedan je od njih. Do danas nije zabilježeno kojim se redoslijedom on nakon infekcije javlja, dok znamo da je kod drugih respiratornih bolesti to jedan od prvih simptoma jer virus će ući kroz nos ili grlo u organizam. Svakako, radi se o čestom simptomu COVID-19 bolesti, a jedna studija, pod nalogom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), provedena u Kini, otkrila je podatak kako je samo 13,9 posto od 55.000 zaraženih prijavilo kao simptom i bolno grlo. Još dvije studije otkrile su slične podatke.

Koji su drugi simptomi i upozoravajući znakovi?

Prema pisanju Svjetske zdravstvene organizacije, česti simptomi COVID-19 su: temperatura, kašalj, umor.

 

Uz bolno grlo, jednako se rijetko javljaju i simptomi poput: kratkoće daha, glavobolje, boli u tijelu, groznice, curenje iz nosa, problemi s probavom, gubitak mirisa i okusa.
Važno je imati na umu da još učimo o ovom virusu i bolesti, a upravo zbog toga se simptomi mogu mijenjati i novi se mogu otkriti.

COVID-19 ili prehlada i gripa?

Ako vas boli grlo i imate druge simptome respiratornih bolesti, kako znati šta je u pitanju? Jednostavno je – testirajte se na COVID-19. Postoje i drugi faktori koji mogu otkriti o kojoj se bolesti radi.

– COVID-19. Simptomi se razvijaju postepeno, a najčešći je temperatura, kašalj i umor. Ostali se simptomi ne javljaju tako često.

– Prehlada. Simptomi se također razvijaju postepeno, a rani su bolno grlo i curenje nosa. Temperatura se može javiti, ali rijetko.

– Gripa. Simptomi se javljaju naglo, a mnogi su slični COVID-19 bolesti. Ipak oni uobičajeni su groznica, glavobolja, bol u tijelu, oni koji su rijetki kod infekcije koronavirusom.

Šta napraviti ako imate zabrinjavajuće simptome?

Ako mislite da imate COVID-19, slijedite ove korake:

– Ostanite kod kuće. Izađite vani samo ako vam je potrebna medicinska pomoć. Distancirajte se od drugih koliko je to moguće.

– Nazovite doktora. Recite mu svoje simptome, a on će vam dati informacije o tome kako brinuti o sebi dok ste bolesni te vas uputiti na testiranje.

– Pratite simptome. Većina ljudi može se od bolesti oporaviti i kod kuće, ipak kod jedne do pet osoba razviju se i teški simptomi. Ako se simptomi pogoršavaju, odmah nazovite ljekara.

Kako da sami sebi pomognete kod bolnog grla?

Ako imate blage simptome COVID-19 bolesti i uz to bolno grlo, možete sebi sami olakšati stanje:

– Konzumirajte puno tekućine kako ne biste tijelo doveli do dehidracije. Supe ili čajevi s medom mogu umiriti osjećaj iritacije.

– Grgljajte slanu vodu kako biste umirili bol.

– Uključite ovlaživač zraka kako bi dodao nešto vlage zraku u prostoriji. Kupka uz puno pare također bi mogla pomoći.

– Dovoljno odmarajte kako bi se organizam imao prilike oporaviti.