Članovi udruženja VI-MILK Visoko učestvovali na sastanku poljoprivrednih udruženja Federacije BiH

U subotu, 27.04.2019. godine, u Cazinu je održan  redovni mjesečni sastanak poljoprivrednih udruženja Federacije BiH, gdje je domaćin bilo Udruženje proizvođača mlijeka i mesa USK .

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Emir Džafić sa članovima upravnog odbora „Udruženja poljoprivrednika–proizvođača mlijeka VI-MILK „ iz Visokog.

Pored izvještaja o aktivnostima u prethodnom mjesecu, poljoprivrednici su izrazili nezadovoljstvo zbog kašnjenja sa usvajanjem „Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2019. godinu“.

Zaključeno je da se da rok od mjesec dana vlastima da završe sve procedure usvajanja pomenutog Programa, i u koliko se procedure ne završe u definisanom ruku, poljoprivrednici upozoravaju da će 10. juna ići na blokadu Federacije.

Pored toga pozvani su predstavnici vlasti u FBIH da se za narednu godinu planira visina poticaja u granicama zakonom propisanog nivoa (od 3-6% federalnog budžeta), jer ovogodišnji koji iznosi 2,6% još uvijek je ispod zakonske granice, istakli su poljoprivredni proizvođači.