Članovi udruženja VI-MILK Visoko na sastanku sa Federalnim ministrom za poljoprivredu

Članovi visočkog udruženja poljoprivrednika VI-MILK održali su sastanak sa Šemsudinom Dedićem,  Ministrom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Federacije BIH.

Tema sastanka bila je kašnjenje usvajanja „Programa novčanih podrški za 2019. godinu„ kao i problemi sa zaostalim plaćanjima iz 2018. godine.

Ministar Dedić je izrazio žaljenje zbog kašnjenja isplate poticaja za 2018. godinu sa obzirom na situaciju da je period sjetve, a isto tako i zbog vremenskih neprilika koje su pričinile materijalne štete poljoprivrednicima.

Ministar je naglasio da će zaostale isplate poticaja iz 2018. godine biti uplaćene odmah po usvajanju „Programa“ od strane Vlade FBiH,  a isplata IV kvartala za mlijeko čim se steknu uslovi, tj. kada federalno ministarstvo dobije obračune od kantonalnih.

Predsjednik udruženja poljoprivrednika VI-Milk Visoko, Emir Džafić, upoznao je Ministra sa radom udruženja, kapacitetima, članstvom kao i razvojem poljoprivrede na području općine Visoko. Napomenuo je da poljoprivredna proizvodnja u Visokom bilježi značajan rast, otvaraju se nova radna mjesta, te istakao i podatak da je na području općine Visoko do 31.12.2018. godini registrovano ukupno 342 poljoprivredna obrta, a isto tako da se u 2019. godini nastavio trend registracije novih obrta.

Naglašeno je da je poljoprivreda značajna baza za razvoj, ali uz podršku svih nivoa vlasti.