Član Evropskog parlamenta Ivan Sinčić: Bosanske piramide su svjetska priča

Član Evropskog parlamenta i član Komisije za okoliš iz Hrvatske Ivan Sinčić u protekla dva dana bio je gost Semira Osmanagića na bosanskim piramidama, a nakon obilaska svim građanima BiH je poručio da priču o bh. piramidama trebaju izgurati na vrh svijeta.

Semir Osmanagić je nakon prvog reketa svijeta Novaka Đokovića na Arheološkom parku Ravne 2 ugostio i člana evropskog parlamenta Ivana Sinčića koji je u protekla dva dana obišao brojne lokacije u Visokom.

“U protekla dva dana sam mu pokazao nekoliko lokacija na kojim radimo, a između ostalih belvedere pogled na piramidu Sunca i arheološke sonde na sjevernoj strani piramide Sunca, podzemne tunele Ravne i dolinu našeg parka, sonde na zapadnoj strani piramide Mjeseca, kristalnu piramidu, a imamo još lokacija za obići. Nadam se da će iz Visokog otići s finim utiscima”, kazao je Osmanagić.

Sinčić je naglasio da je oduševljen posjetom Visokom i bh. piramidama, kao i drugim ljepotama ovog kraja.

“Moram reći da sam oduševljen i da pozivam svakoga da bar jednom dođe ovdje i doživi ovaj prostor i ljude. Ovo je jedna svjetska priča koja ima ogroman potencijal.
Ovdje se moraju nastaviti istraživanja, ova priča je stara desetinama hiljada godina u prošlosti i morate biti ponosni na to”, kazao je Sinčić te dodao:

“Nemojte se sramiti. Napravite sve da ovo dignete na vrh svijeta”.

Za bh. fenomen je prvi put čuo prije 15 godina dok je bio student te nikada do sada nije posebno došao u Visoko i upoznao se o svim detaljima ovog lokaliteta.

“Svim kolegama parlamentarcima ću prenijeti iskustva i vjerujem da ćemo se naći zajedno ovdje u narednim vremenima. BiH nije članica EU, a kada će biti zavisi od njenih naroda. Međutim, EU ima alate i programe da pomogne i zemljama izvan EU i sve ćemo alate skenirati da bismo pružili podršku”, zaključio je Sinčić.

Nakon izjava Osmanagić je nastavio obilazak parka sa svojim gostom koji će se, kako je obećao, ponovo vratiti u Visoko.

Klix.ba