Čitaoci s Jadrana poručuju: “Temperatura mora i do 30 stupnjeva”

Vrijeme je godišnjih odmora i uprkos “nesretnoj” inflaciji, narod se odlučuje za odlazak na Jadransko more.

Tako je i sa Visočanima koji dane odmora provode u dobro poznatim mjestima Jadrana.

Prema informacijama onih koji su se vratili sa ljetovanja ili koji su i dalje na plažama, temperature mora su rekordne. Čak se ni oni najstariji ne mogu sjetiti da je nekada more bilo toliko toplo, da se u njemu ne mogu rashladiti.

“U Dubrovniku i na Mljetu more je dosegnulo 29 stepeni, na Lastovu, Krku i u Splitu 28. Globalno zagrijavanje ostavlja sve veći trag i u morskom životu. Naučnici su zaprepašteni brzinom kojom se mijenja sastav stanovnika Jadranskog mora”, piše HRT.

Dalje, prema pisanju medija navodi se da rast temperature mora može dovesti do ozbiljnih negativnih posljedica.

“Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biohemijskih procesa u živim organizmima pa tako i životu u moru. Trend u svakom slučaju nije dobar. Nezabilježeni podatak do sada. Ako se ovako nastavi i ta temperatura prodre u dublje slojeve, svakako može uzrokovati stvarno velike posljedice na živi svijet, naročito na organizme koji žive na morskom dnu. Oni su jako osjetljivi, ako dođe povišena temperatura u njihovo stanište to je njima smrt”, kaže Davor Lučić s Instituta za more i priobalje, sa Univerziteta u Dubrovniku.

U Jadran dolaze nove vrste, a uslijed toplijeg mora.

“To je opasno jer su svi ti organizmi uljezi. Sredozemno je pitomo, mirno more, bez opasnih organizama, ali od proboja Sueskog kanala i zbog klimatskih uvjeta kakvi su danas, tropske i suptropske vrste dolaze. Dolaze u ambijent koji je njihov domaći ambijent. To je takav trend zadnjih 30 godina. Pogotovo istočno Sredozemlje, odakle odlaze i u Jadransko more. Ima riba, planktonskih vrsta koje su se udomaćile”, zaključio je.