ČISTI BEZOBRAZLUK U O.Š. “Safvet-beg Bašagić” Visoko!

Danas je, kao i u mnogim drugim školama, u Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić” u Visokom SVEČANO obilježen Dan ružičastih majica bez da je djeci i roditeljima potpuno detaljno objašnjeno o čemu je sve zapravo riječ, čime su brojni nevini maloljetnici i njihovi roditelji izmanipulisani!

Djeci je nedovoljno, s akcentom na problem vršnjačkog nasilja, namjerno ili ne, objašnjeno da je to riječ o danu kojim se staje na stranu jednog divnog dječaka iz Kanade, a koji je u znak podrške svojoj bolesnoj majci jednog dana došao u školu obučen u majicu roza boje, te zbog toga bio maltretiran od strane školskih drugara.

Ovakvim šturim objašnjenjem kod djece je izazvan osjećaj empatije. Lažnim, odnosno nedovoljno pojašnjenim činjenicama!

Nazovimo stvari pravim imenom

Dan ružičastih majica zaista vuče korijene iz Kanade, počevši od 2007. godine kada su studenti David Shepherd i Travis Price pokrenuli aktivnost protiv nasilja bez obzira na dob, spol, spolni identitet, seksualnu orijentaciju…, iskoristivši priliku u kojoj je novi srednjoškolac uznemiravan i prijetilo mu se zbog toga što je nosio ružičasto.

Tako se u objašnjenju Dana ružičastih majica dalje navodi da svako može doživjeti maltretiranje, ali da ga određene skupine i pojedinci doživljavaju više od drugih. Lezbijke, homoseksualci, biseksualci, transrodni, queer, interseksualni, aseksualni i drugi seksualno i rodno raznoliki identiteti (LGBTQIA +) ljudi navodno doživljavaju višu razinu nasilja.

Da li su učitelji i nastavnici O.Š. “Safvet-beg Bašagić“ visočku djecu i njihove roditelje s namjerom, ili što je možda još gore, iz neznanja i neinformisanosti, ovako indoktrinirali?!

Da se ne razumijemo pogrešno, neka svako obilježava što želi, ali djeci se mora reći kompletna istina pa da zajedno sa svojim roditeljima odluče šta žele podržati, a šta ne.

D.A.
Roditelj učenika O.Š. “Safvet-beg Bašagić“