CIK dodijelio Zlatnu plaketu Aidi Karavelić, predsjednici Općinske izborne komisije Visoko

Usvajanjem preporuka i zaključaka, danas je u Sarajevu završena dvodnevna konferencija pod nazivom „Opći izbori 2018 – Izazovi izbornog procesa u Bosni i Hercegovini“, koju je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine organizirala uz finansijsku podršku Misije OSCE-a u BiH i Vijeća Evrope.

Konferencija je okupila više od 200 učesnika. Glavni sudionici konferencije su bili članovi općinskih/gradskih izbornih komisija a kao gosti konferenciji su prisustvovali predstavnici Državnih izbornih komisija Slovenije i Makedonije, predstavnici OSCE-a, Vijeća Evrope, Delegacije EU u BiH, ODIHR-a, USAID-a, IFES-a, ambasada Turske, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH.

Obrađeni su najznačajniji aspekti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Kontekst i problematika Općih izbora 2018. godine zajednička su tema svih održanih panela.

Cilj konferencije je bio analiza Općih izbora 2018. godine, sumiranje zaključaka i formuliranje preporuka za poboljšanje cjelokupnog izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Usvojeno je više od 40 preporuka i zaključaka konferencije.

Tokom konferencije Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je dodijelila kolektivne i pojedinačne plakete i zahvalnice za poseban doprinos izbornom procesu u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom dodijeljena je Zlatna plaketa Aidi Karavelić, predsjednici Općinske izborne komisije Visoko, za blagovremenost i tačnost dostavljenih rezultata glasanja odnosno preciznost popunjenih obrazaca i za provođenje izbornih aktivnosti u skladu sa utvrđenim rokovima.

Aida Karavelić je u svom dugogodišnjem radu pokazala veliko znanje i profesionalizam u svim segmentima izbornog procesa i posebno zalaganje u provođenju izbornih aktivnosti i specifičnost izbornog procesa. Svojim izuzetnim zalaganjem, doprinijela je kvalitetnom obavljaju svih zadataka u Općinskoj izbornoj komisiji Visoko i svojim iskustvom doprinosi poboljšanju izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Učestvovala je na svim konferencijama koje je organizovala Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, te dala svoj izuzetan doprinos prilikom održavanja istih. Aida Karavelić je bila angažovana i kao članica uredničkog odbora Priručnika za rad biračkih odbora u Bosni i Hercegovini.

 

Press Općine Visoko