Četvrtu noć Festivala FEDRA obilježila predstava visočkog Teatra TOTAL

Petak je bio četvrti dan Festivala FEDRA, a večer je bila rezervisana za Teatar Total iz Visokog koji su igrali predstavu “Noć bogova” (Miro Gavran), a koju je režirao Jesenko Muzaferija.

U ovoj drami Miro Gavran pred nas dovodi trojicu “prijatelja” koji nakon jedne pijanke u širem društvu nastavljaju utroje igru “prijateljstva”, što se pretvara u igru mačke i miša, organizujući dalje većinu radnje kroz predstavu u predstavi.

Akteri su Luj XIV, kralj Francuske, Molijer, kralj komedije i Luda (dvorska), gdje prva dvojica nisu posmatrani sa historiografskog i biografskog aspekta, nego su univerzalna projekcija ogoljenih običnih nesretnih ljudi koji čeznu za ljubavlju, prijateljstvom i razumijevanjem, dok Luda, koji je naspram njih nedostojna hulja, mudro upravlja sudbinom i jednog i drugog.

Igraju: Faik Salihbegović kao Molijer, Adnan Tajić kao Luj XIV, Dževad Hasanbegović kao Luda(dvorska). Za scenu i kostim zaslužan cijeli kolektiv, a majstor svjetla je Branislav Mirković.

Poslije predstave je održan okrugli sto kojeg je moderirao Senad Milanović, a na kojem je publika, ali i članovi žirija, rekla svoje mišljenje o predstavi, komentare, pohvale, kritike itd.