Četvrti dan borbe protiv požara – zatražena pomoć i kanadera iz Hrvatske

Borba sa vatrenom stihijom na području Konjica traje četiri dana, a vatrogasnim ekipama u gašenju požara koji je zahvatio površinu od oko 60 hektara pomažu i dva helikoptera Oružanih snaga BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako nam je kazao pomoćnik gradonačelnika u službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica Husein Hodžić stanje na terenu ja jako loše.

“Sve je puno dima i pepela, slabo se vidi. Opožareno je oko 60 hektara površine i stanje je jako teško, na teren su sve vatrogasne ekipe, a jutros nešto iza sedam sati su nam ponovno u pomoć stigla dva helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i pomažu u gašenju požara”, kaže Hodžić za Klix.ba.

Podsjeća da je požar izbio u petak i da se s vatrom na području Konjica vatrogasci bore već četvrti dan, te su nastale ogromne štete, a zbog požara koji su zahvatili Hercegovinu upućen je i zahtjev za međunarodnu pomoć.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara u Bosni i Hercegovini.