Četvero novozaraženih u ZDK: Situacija s koronavirusom stabilna

Situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je stabilna, kazao nam je načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica Ednan Drljević.

U posljednje vrijeme nemamo novootkrivenih slučajeva Covid infekcije, koji nisu importovani u naš kanton. Rep epidemije koji smo imali u Tešnju je pri kraju i posljednjih nekoliko dana nemamo nijedan novi slučaj iz Tešnja.

Od ovih slučajeva koji su sada pozitivni sve su importovani slučajevi ili iz drugih kantona, ili iz RS-a, ili iz drugih država, ističe on.

Kada spominje druge države, onda, prije svega, misli na Srbiju i Švedsku.

  • Imamo slučajeve iz Sandžaka, imamo slučajeve iz RS-a. Imamo četiri oboljela u ZDK-u koji su vezani za Teslić i također imamo slučajeve oboljelih iz Švedske koji su nam iz Kaknja, kao i slučajeve iz Sarajevskog kantona.

Svi pacijenti koji su pozitivni kod nas se smještaju na odjel i pod zdravstvenim su nadzorom tako da ne predstavljaju više izvor infekcije i ne mogu širiti bolest u okolini.

Najveći problem, ističe Drljević, predstavljaju upravo importovani slučajevi pa bismo u vezi s tim voljeli da Ministarstvo civilnih poslova uvede recipročne mjere u odnosu na druge države.

  • Za neke države prema kojima nemamo mjera, a gdje je infekcija jače izražena nego kod nas, kao što su Srbija i Švedska, mi bismo zaista trebali uvesti mjere. Ako ništa drugo, da ti ljudi koji doputuju iz tih krajeva imaju obavezno na zadnjem odredištu javljanje epidemiologu i da budu prvih 15 dana boravka u našoj zemlji pod kontrolom epidemiologa. To bi nam umnogome olakšalo da ne dozvolimo širenje infekcije u okolini, također bi nam omogućilo brzo otkrivanje i brzo uklanjanje infekcije – zaključuje načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica.

(Belma Zukić)
hayat.ba