Četiri neobična razloga zbog kojih biste trebali piti kafu

Sve je više istraživanja koja otkrivaju kako kafa (u umjerenim količinama) može biti prilično dobra za vaše zdravlje. U nastavku saznajte koje su još, osim toliko potrebne energije, koristi koje možete dobiti iz svoje jutarnje šoljice kafe.

Kafa smanjuje rizik od dijabetesa

Nekoliko šoljica kafe na dan može umanjiti rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Razlog je kombinacija hemikalija koje se nalaze u zrnima kafe, a koje igraju važnu ulogu u vašem metabolizmu. Jedna od tih hemikalija, poznata kao klorogenska kiselina, čak bi mogla smanjiti razinu glukoze u vašoj krvi.

Kafa poboljšava vaše pamćenje

Istraživači na američkom univerzitetu University of South Florida otkrili su kako kofein i kafa mogu povećati razine hormona koji pomaže u proizvodnji novih nervnih stanica, a to može umanjiti rizik od pojave Alzheimerove bolesti.

Šoljica kafe dobra je za vaše zdravlje

Studija objavljena u Circulation: Heart Failure otkriva kako je umjerena konzumacija kafe (oko 2 šoljice na dan) povezana sa smanjenim rizikom od zatajenja srca.

Kafa umanjuje rizik od raka kože

Kafa (koja sadrži kofein) može umanjiti rizik od karcinoma bazalnih stanica, najčešće vrste raka kože – tako barem kaže istraživanje objavljeno u Cancer Research. Treba spomenuti i da beskofeinska kafa nije imala ovakve učinke.