Čemu služi i koja su blagotvorna dejstva čaja od majčine dušice?

Latinski naziv: Thymus serpyllum

Drugi nazivi: babina duša, babja dušica, bakina dušica, bukovica, vreskovina, vrisak, divlji bosiljak, dušicina, dušicka, materina dušica, materka, tamjanika, čubrić, maternika, poljski timijan, poponac, vrisak. Čaj od majčine dušice koristi se višenamjenski.

Kako izgleda majčina dušica?

Majčina dušica je trajna 20-30 cm visoka, grmasta biljka. Listovi su nejednake veličine i oblika, od linearnih do okruglastih, jajastih, suličastih, po rubu celi, grubi, gotovo kožasti. Roze do lila cvijetovi stvaraju na vrhovima stabljike okrugle cvijetove, jakog i prijatnog mirisa. Raste na sunčanim suhim padinama, kamenjarima, pašnjacima, livadama, u parkovima, vrtovima, na poljima, uz puteve i uz more.

Ljekovitost majčine dušice
Ljekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvijetu majčine dušice.

Majčina dušica je jak antiseptik za unutrašnje organe, organe za disanje i urogenitalne organe.

Biljka daje snagu koja stimuliše psihičke i fizičke funkcije, a djeluje kod oboljenja kao što su:

– razne neuroze

– depresije, neurastenije, alkoholizam – za njih je majčina dušica pravi lijek. U narodnoj medicini preporučuje se u liječenju alkoholizma jer poslije uzimanja čaja dolazi do povraćanja, a osoba koja pije gubi volju za daljim uživanjem alkohola

– kod plućnih oboljenja kao što su astma, bronhitis, emfizem, tuberkuloza uzima se čaj ili sirup od majčine dušice jer deluje višenamenski: kao ekspektorans (rastvara sluz, katar) koji olakšava iskašljavanje, kao antiseptik koji umiruje jak kašalj, kao antiseptik koji spriječava širenje infekcije tj djeluje antiinflamatorno

– za ženske bolesti se koristi kao emenagog (podstiče i reguliše menstruaciju), antiseptik (za infekcije materice)

– koristi se i za liječenje migrene, bolesti bešike, bubrega, želuca (grčevi), anemije, angine, difterije, padavice, kihavice, nesanice, reume.

Majčinu dušicu ne bi smjele uzimati osobe sa komplikacijama žuči, sa akutnim čirom na želucu, osobe slabog želuca i sa komplikacijama na jetri.