ČAĐAVA-BAŠČICA, KUGLANA I PONEKO SJEĆANJE NA VRTO

Našao sam sliku staru u kutiji na ormaru. Vratile se uspomene. Hotel Visoko u izgradnji. Bliže čaršiji gradski park. U parku nigdje asfalta. Bilo je bijelih kamenčića. Šta hoćeš? Kamenčića iz parka samo možeš dobiti. Visočka fora za „otpiliti“ nekoga koji traži uslugu.

Davno je davno bilo to kada je postojalo mjesto zvano VRTO. Stočna ili marvena pijaca odmah uz današnji park. Zašto VRTO? Niko ne zna.

Stočna pijaca kasnije je dislocirana kod IGM zgrada na staroj ciglani, tačnije gdje je sada Sušina pumpa. Na kraju završila u Očazima na putu za Šljunkaru(kasnije divlja deponija).

Dok je VRTO bio aktivan, kažu da je na pijaci radio Franjo Kopić, nekadašnji učesnik Vukovarskog kongresa(KPJ), tamo neke 1920. godine.

Vatrogasni dom je naslijedio stočnu pijacu. Prešao sa jedne na drugu obalu rijeke Bosne. Današnji hangari na BUS stanici bili su ranija lokacija Vatrogasnog doma.

Neki se Vatrogasnog doma sjećaju i po prvom jahanju pony expresa. To su bili motorčići.

Nizvodno je bila BARUTANA, današnja Galerija LIKUM ‘76. U vrijeme Austrije u toj kućici su se čuvala eksplozivna sredstva i barut.

Po starini kada redamo imamo BARUTANU, VRTO, VATROGASNI i na kraju HOTEL.

Sa druge strane parka, nekako uz betonski most(što bar nije GRADSKI) Čađava sa Baščicom. Doajeni ugostiteljstva i ćevapi prste da poližeš. Unutar Čađave trust mozgova počevši od maestra Hamdijice preko Longe, Pere, Dude, Muše, Cice, Bahka, doktora Momira Popića…. Naravno ima tu još imena.

Sve je to bilo vezano za nekadašnju staru kuglanu. Teta Cvija je kažu radila jedno vrijeme tamo.

U Čađavoj se tražila gajba pića koj se stavljala pod noge da bi se dohvatio šank.

U to vrijeme su u Visokom vikendom bile tri “žive” muzike, sjedanja u Domu armije, kinu (Terasa), Lovačkom, Adi, Planinarskom, Ribarskom, Domu kulture, Vatrogasnom…

Vrijeme vatrometa oko mosta na Bosni i mostića prema današnjem KTK mostu. Ada puna igrališta i izviđačkih igara.

Revije i koncerti u Hotelu. Dočeci novih godina. Bar diskoteka u podzemlju i podzid ispod Hotela uz baštu na dijelu Hotela. Lov na potpise igrača reprezentacije Jugoslavije koji su spremali mečeve na stadionu Bosne…

Mnogo je toga neispisano u visočkom web spomenaru. Tekst nastao od komentara Visočana i Visočana van Visokog.