BZK “Preporod” Visoko: Lokalna vlast ne želi da pomogne oko rješavanja problema prostora za rad udruženja

Mersed Šahinović, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Visoko, u intervjuu koji je dao za magazin STAV, između ostalog istakao je i probleme s kojim se ovo udruženje susreće. Jedan od njih je problem nedostatka prostora za rad udruženja.

“Preporod” u Visokom trenutno vodi borbu za opstanak. Izbačeni ste iz prostorija koje ste ranije koristili… Gdje ste trenutno smješteni?

– “Još od osnivanja “Gajreta” 1903. godine stanovnici Visokog podržali su ideju osnivanja jedne takve organizacije Bošnjaka i materijalno je pomagali, a veliki broj djece iz Visokog bio je stipendiran do završetka Drugog svjetskog rata od “Gajreta” i “Narodne uzdanice”. Visoko je prvi grad u Bosni i Hercegovini u kojem je održana obnoviteljska skupština tadašnjeg KDM “Preporod”. Tadašnja općinska vlast u Visokom pružila je maksimalnu podršku radu društva. Zahvaljujući “Preporodu”, kultura je bila prisutna u Visokom i u ratu.

Ipak, vremena su se promijenila. Godine 2007. rukovodstvo “Preporoda” zateklo je stvari i dokumentaciju ispred kancelarije u hodniku Domu kulture, a u prostorije je bila useljena RTV “Visoko”. Tek 2015. godine Nadzorni odbor KTK “Visoko” daje na korištenje dio praznih prostorija koje više nije koristio, a koje su bile u vlasništvu Općine Visoko. BZK “Preporod” je generalno renovirao prostorije, a u renoviranje i opremanje prostorija uloženo je više od 20.000 KM. Tada KTK “Visoko” i Općina Visoko ulaze u spor oko vlasništva prostora, a KTK podiže tužbu protiv “Preporoda” i traži iseljenje. Zahvaljujući sprezi direktora KTK, advokata i sudije, “Preporod” gubi spor i ekspresno je izbačen na ulicu prije skoro dvije godine.

Od tada, najaktivnija nevladina organizacija u Visokom s više od 20 manifestacija godišnje i jedno od najaktivnijih općinskih društava BZK “Preporod” u Bosni i Hercegovini nalazi se na ulici. I pored više usmenih i pisanih zahtjeva, općinska, a sada gradska administracija ne želi da pomogne oko rješavanja problema prostora za “Preporod”, i pored toga što desetine prostora u vlasništvu grada stoje prazne. Namještaj i dokumentacija “Preporoda” smješteni su po privatnim kućama, a sastanci se održavaju po kafanama.

Za razliku od nekih sportskih klubova kojima se bez ikakvih programa dodjeljuje nekoliko stotina hiljada maraka godišnje, “Preporod” je svrstan u kategoriju skupljača poštanskih markica i znački. Ove godine BZK “Preporod”, kao najstarijoj instituciji u Bošnjaka poslije Islamske zajednice, odobreno je 2.000 KM sredstava, što je 0,64% od ukupnih sredstava namijenjenih za organizacije sporta i kulture. Od odobrenih sredstava do danas nismo dobili ni marku. Cijena korištenja mala sale u općinskom vlasništvu za nas je 250 KM za promociju knjige, a neka udruženja građana dobijaju na korištenje objekte vrijedne nekoliko miliona maraka besplatno. To je stanje u kojem se društvo BZK “Preporod” Visoko trenutno nalazi.”, rekao je predsjednik ovog udruženja, Mersed Šahinović.

Razgovarao: Hamza RIDŽAL / STAV