Budi svjesna vrijednosti koje uvijek nosiš u sebi

Nemoj dopustiti nekome da ti zamagli oči nekim sitnim poklonom, buketom cvijeća, nekom bombonijerom ili nečim sličnim. Imaj hrabrosti svakoga dana tražiti da se cijeni tvoja vrijednost, da se poštuje tvoje dostojanstvo, da se drži do tvoga mišljenja, da se ne podcjenjuju tvoji osjećaji, da se vjeruje tvojoj intuiciji.

Imaj petlje na sebe gledati kao jedinstvenu osobu koja je drugačija od drugih i koja se ne može i ne treba ukalupiti tamo gdje je drugi žele staviti. Tražeći da budeš poštovana pokazat ćeš da vjeruješ u sebe i u ono što nosiš u sebi, te nećeš svakome dopuštati da gazi tvoju vrijednost onako kako mu se prohtije i kako odgovara njegovim interesima. Ne boj se pokazati drugima granice dokle smiju ići, to je najbolji put da naučiš druge da drže do tebe onoliko koliko ti sama držiš do sebe.

Uvijek ćeš imati nekoga na svome putu ko će te cijeniti i držati kao kap vode na dlanu, ali prvo se tako nauči odnositi prema sebi. Nauči pristupati drugima sa svim srcem ne bojeći se da će ga netko zloupotrijebiti. To što učine ostaje njima a ti se uspravi i kreni naprijed. Tebi na kraju ostaje saznanje da si kroz život živjela punim plućima, da si voljela svom dušom i da si iza sebe ostavila trag koji ništa nadomjestiti i zamijeniti ne može.

M. Žuvela