Brojne prijave zbog trgovine mjestima u biračkim odborima i kupovine glasova

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” predstavila je nalaze dugoročnog posmatranja Općih izbora 2022. u Bosni i Hercegovini za period od 25. jula do 11. septembra. Nalazi se odnose na rad lokalne administracije i poštivanja rokova izbornog kalendara, te zabilježenih i prijavljenih izbornih nepravilnosti. Iz ove koalicije poručuju da posebno zabrinjavaju slučajevi trgovine mjestima u biračkim odborima, kao i informacije s terena koje govore o kupovini glasova.

Koaliciji je prijavljeno 20 slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima u 18 različitih općina i gradova. Do sada su Centralnoj izbornoj komisiji BiH prijavljena četiri slučaja, a CIK bi uskoro trebao donijeti odluku po prijavama prvi put za ovu vrstu nepravilnosti koja je sada konačno tretirana posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

IVICA ĆAVAR, koordinator za zagovaranje

“Koalicija Pod lupom podsjeća sve političke subjekte, kao i lokalne izborne komisije da je trgovina mjestima u biračkim odborima zabranjena, te da su predviđene rigorozne kazne za ovakve slučajeve”.

Važnost nezavisnog posmatranja, ističu u Koaliciji, ogleda se u činjenici da svake izbore u BiH najvećim dijelom provodi i kontrolira oko 140 hiljada stranačkih osoba.

ZULKA BALJAK, članica Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”

“Nestranačko promatranje izbora vraća povjerenje građana i građanki u izborni proces i značajno utječe na sprječavanje izbornih nepravilnosti i manipulacija”.

U okviru posmatračke misije Koalicije Pod lupom zabilježene su ukupno 942 nepravilnosti i 95 propusta u radu lokalne izborne administracije. Najveći broj nepravilnosti odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno. Koaliciji je prijavljeno i 11 pokušaja kupovine glasova.

IVICA ĆAVAR, koordinator za zagovaranje

“Iz više općina i gradova smo dobili informacije i u Federaciji i RS i Distriktu Brčko da postoje ponude o kupovini glasova. To je naravno teško dokazivo, ali ako govorimo o cijeni, što mi imamo od naših posmatrača, od 100 marak do 100 eura, u tom rasponu se kreću ponude”.

Izborne nepravilnosti mogu se prijaviti Koaliciji Pod lupom. A što se tiče izbornih pravila jedno od pitanja koje se nameće mnogobrojnim građanima jeste kako mogu glasati ukoliko na dan izbora nisu u svom mjestu prebivališta.

MARIO ČUTURIĆ, predsjednik Gradske izborne komisije Mostar

“Ako se ne nađu na svom mjestu prebivališta na taj dan te osobe ne mogu glasati, jer se nisu prijavile prije toga da će glasati van svog mjesta prebivališta. Osobe koje su raseljene ili su odsustvu imale su rok do 19.7. da se prijave i njima će biti omogućeno da glasaju na posebnom biračkom mjestu”.

Čuturić ističe da osobe koje su na popisu centralnog biračkog spiska, a žive van BiH, ako se zateknu u BiH na dan izbora mogu glasati na
potvrđenim glasačkim listićima. Za sve informacije i slična pitanja građani se mogu obratiti općinskim i gradskim izbornim komisijama, kazao je Čuturić.
 

BHRT/ViPromo