BOSANSKI VITEZ podsjetio na dane kada je Bosna imala svoju pomorsku flotu

Posljednji bosanski vitez Sead Delić je čovjek čiji je hobi da se sačuva bosanska tradicija i koji je osvojio javnost svojom pričom, ali i producente filma Scream for Me Sarajevo.

Na taj način započeta je priča sa snimanja novog dugometražnog bh. filma pod nazivom Bosanski vitez.

Bosanski vitez tako je na svom Facebooku još jednom najavio dolazak ovog filma, uz priču iz historije o tome kako su Jadranom plovili brodovi s ljiljanima na zastavi.

Delić je podijelio citat iz knjige dr. Envera Imamovića Korijeni Bosne i bosanstva. Njegov post objavljujemo u cijelosti:

  • Da bi Bosna privredno bila što neovisnija, odnosno da bi se suzbio pomorski monopol Dubrovnika, Djenove i Venecije, Tvrtko (TVRTKO I, KRALJ BOSNE) je odlučio da sagradi vlastite luke i flotu.

Na dijelu bosanskog primorja između Dubrovnika i Kotorskog zaljeva odabrana je najpovoljnija tačka – ispred ulaza u Kotorski zaljev. Tu je sagradio velelijepi grad nazvan “Novi” (današnji Herceg-Novi) s izvrsnom lukom, trgom soli i drugim lučkim sadrzajima.

Tvrtko, međutim, nije stao na tome.

Podigao je još jednu luku, ali u dubini zemlje, na Neretvi. Bio je to Brstanik kod današnjeg Opuzena. Tu je podignuto i brodogradilište, pa je s onim u Kotoru počelo raditi punom parom na izgradnji bosanske flote.

Kako se, naime, u sastavu bosanske države nalazila i obala od Kotora (bez Dubrovnika) do Zrmanje povis Zadra, te najveći dalmatinski otoci, bilo je neophodno da Bosna ima vlastitu flotu.

Ona je bila potrebna i za potrebe trgovine i za ratne operacije. Dio flote kupljen je u Veneciji, a za admirala je postavljen iskusni Mlećanin Nikola Basej. Tako je Bosna uspostavila vlastitu flotu cime je postala i pomorska sila.

Od sada su se na Jadranu sve češće susretali brodovi na kojima se vijorila bosanska zastava sa ljiljanima.”