Bosanski franjevac na ispraćaju tabuta: Zajedno u boli sa žrtvama Bosne Srebrene

A njima je Srebrenica

Stotinama godina

Bila milo

i prelijepo

Stono mjesto

Njihove dobre

Plemenite udruge

(Abdulah Sidran)

Tužna kolona s tabutima devetnaest srebreničkih žrtava koje će 11. jula ove godine biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica ispraćena je jutros iz Visokog.

Prije polaska kolone, porodice žrtava i građani Visokog, molitvama i polaganjem cvijeća na tri kombija odali su počast nevino stradalima tokom genocida kojeg su izvršili pripadnici vojske i policije RS, ubivši pritom više od osam hiljada Bošnjaka.

Poseban utisak ostavio je prizor bosanskog franjevca, fra Ivana Nujića, profesora Franjevačke klasične gimnazije, koji se u Visokom skrušeno molio za duše nevino ubijenih, a potom položio cvijeće na jedan od kombija kojim su stradali vraćeni u njihov grad, grad iz kojeg su otišli u smrt jula 1995. godine, u vrijeme najvećeg zločina u Europi.

Fotografija koju je zabilježio fotoreporter agencije Anadolija izazvala je snažan utisak i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Tim prije jer Franjevačka provincija Bosne Srebrene vodi porijeklo upravo iz Srebrenice. Tamo su, sjećamo se, franjevci izgradili svoj prvi samostan po kojemu je kasnija provincija nazvana Bosna Srebrenika ili Bosna Srebrena (lat. Bosna Argentina).

Kolona sa tabutima srebreničkih žrtava potom se zaustavila u Ilijašu i Vogošći, a u 12.00 sati su najtužniju povorku dočekali u Sarajevu. Zaustavila se ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su porodice žrtava, zvaničnici i brojni građani, također, odali počast stradalim u genocidu.

Kolona s posmrtnim ostacima je potom nastavila put prema Potočarima, gdje će u nedjelju, 11. jula, biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović koji je imao svega 16 godina kada je likvidiran. Konačan smiraj ove godine će pronaći još jedan maloljetnik, Fikret Kiverić, koji je imao 17 godina u momentu smrti, ali i jedna žena, Zilha Delić, koja je ubijena u 24 godini.

U Potočarima će u nedjelju biti ukopani i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Najstarija žrtva koja će biti dostojno ispraćena u Memorijalnom centru Potočari jeste Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica.

Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine, podsjeća Anadolija.