Boris Stanković pobjednik državnog takmičenja iz matematike

Pandemija koronavirusa utjecala je na sve sfere života i otkazala mnoga dešavanja, poremetila sve kalendare, pa i uobičajeni kalendar matematičkih takmičenja srednjoškolaca.

Međutim, kako će se Internacionalna matematička olimpijada (IMO), koja se trebala održati u Rusiji u St. Petersburgu, održati online od 19. do 28.septembra, dugogodišnji organizatori matematičkih takmičenja u BiH Udruženje matematičara Kantona Sarajevo, Republički pedagoški zavod Republike Srpske i Udruga matematičara Ruđer Bošković organizovali su takmičenje za izbor ekipe za Balkansku i Internacionalnu olimpijadu.

Pravo učešća na Državnom takmičenju učenici su stekli na osnovu prošlogodišnjih rezultata i rezultata kvalifikacionog takmičenja koje je održano online početkom augusta. Nakon što je na taj način odabrano 25 najboljih učenika u BiH, prvi krug Državnog takmičenja održan je 14., a drugi 21. augusta u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Najuspješnijim su se pokazali učenici sarajevske Druge gimnazije i banjalučke Gimnazije. Obje ove škole imale su po četiri učenika u najboljih deset.

Boris Stanković, učenik 2. razreda Druge gimnazije pobjednik je ovogodišnjeg državnog takmičenja.

Pored Borisa ove godine Bosnu i Hercegovinu na IMO i BMO će predstavljati Marko Vučić (2. razred, Gimnazija Banja Luka), Dejan Stanković (4. razred, SŠC Foča), Jovan Vuković (2. razred, Gimnazija Banja Luka), Marko Jojić (3. razred, Gimnazija Banja Luka) i Faik Tahirović (4. razred, Druga gimnazija Sarajevo).

Učenici će prvi krug priprema za olimpijade odraditi u sklopu Kampa za nadarene matematičare koji organizuje Udruženje matematičara Kantona Sarajevo, koji su i ranije pohađali.