BORIS STANKOVIĆ OSVOJIO SVJETSKU BRONZU SREBRNOG SJAJA

Internacionalna matematička olimpijada (IMO), svjetsko prvenstvo iz matematike održano je ove godine ponovo u online okolnostima. Zbog globalne pandemije članovi bh. olimpijskog tima su olimpijadu radili iz Sarajeva umjesto iz St. Petersburga, a organizatori su ih nadzirali putem video linka.

Najuspješniji od učenika iz BiH bio je Boris Stanković, učenik III razreda Druge gimnazije Sarajevo. Boris je osvojio bronzu na ovom velikom takmičenju. Do srebrne medalje dijelio ga je minijaturni korak, nedostajao mu je samo jedan bod. Borisov rezultat je najbolji rezultat Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju od 2015. godine.

Njemu je ovo druga bronzana medalja sa svjetske olimpijade, a u svojoj kolekciji ima još 2 seniorska balkanska srebra, jedno juniorsko balkansko srebro, jednu juniorsku bronzu i brojne druge medalje i priznanja. Do kraja ove godine očekuje ga još jedna Balkanijada na kojoj će pokušati osvojiti novu vrijednu medalju.

Ekipa Bosne i Hercegovine ove godine je postigla historijski rezultat na IMO. Osvojeno je 5 bronzanih medalja, pored Borisa medalje su osvojili Benjamin Mujkić, Haris Imamović, Ervin Macić i Marko Jojić. Ovime je izjednačen prošlogodišnji rekord po broju osvojenih medalja za našu zemlju. Šesta članica olimpijske ekipe, također Visočanka i učenica Druge gimnazije Sarajevo. Naida Purišević osvojila je počasnu pohvalu.

Tim Bosne i Hercegovine u ekipnom plasmanu zauzeo je 40. mjesto od 107 država učesnica što je najbolji plasman našeg tima u posljednjih 20 godina na ovom takmičenju. Naši učenici iza sebe ostavili su vršnjake iz Švicarske, Nizozemske, Austrije, Norveške, Švedske, Danske, Argentine, Novog Zelanda i brojnih drugih zemalja.