Boris Stanković, Hanka Goralija, Naida Purišević i Ajša Herceglija izdominirali na nedavnim matematičkim takmičenjima

Boris Stanković, Hanka Goralija, Naida Purišević i Ajša Herceglija genijalci su Grada Visoko koji su izdominirali na nedavnim matematičkim susretima.

Naime, mladi matematičari Bosne i Hercegovine 61. put su odmjerili snage u svijetu brojki, formula, kombinacija, šema, dilema i rješenja.

Federalno prvenstvo učenika srednjih škola održano je proteklog vikenda na nekoliko lokacija zbog pandemije korona virusa. Takmičenja su održana u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Bihaću.

U konkurenciji najboljih matematičara Federacije dvije pobjede odnijeli su Visočani. Boris Stanković, učenik Druge gimnazije Sarajevo pobjednik je takmičenja u konkurenciji III razreda. Hanka Goralija, učenica Gimnazije Visoko, pobjednica je u konkurenciji IV razreda.

Borisu je ovo nastavak dominacije na federalnim takmičenjima koja osvaja od 8. razreda, a Hanka je svoju srednjoškolsku karijeru završila u velikom stilu.

Učenicima su po uzoru na internacionalne matematičke olimpijade dodijeljene i medalje na osnovu broja osvojenih bodova. Boris je osvojio ZLATNU medalju ostvarivši najveći broj bodova u sve četiri generacije. Hanka je osvojila srebrnu medalju.

Srebrnu medalju osvojila je i Naida Purišević, također učenica Druge gimnazije Sarajevo. Ona je u konkurenciji III razreda zauzela 2. mjesto.

Na Matematičku olimpijadu BiH (državno takmičenje) plasirali su se osvajači medalja u sva četiri razreda. Tako je plasman na državno takmičenje izborila i Ajša Herceglija, još jedna Visočanka. Ona je u konkurenciji III razreda zauzela 8. mjesto i osvojila bronzanu medalju.

Čestitamo matematičkim gromadama Visokog.