BONJOUR: Zavirili smo u jedan topao obiteljski dom u Visokom

Uz #domkojivolim, Irmela na svom Instagram profilu simpatičnog naziva Kućica Slobodica već nekoliko mjeseci dijeli svakodnevne rituale, ali i najslađe kutke svoje obiteljske kuće u Visokom. Strastveni je zaljubljenik u cvijeće, bijelu boju, ali i DIY projekte.

Irmela Kadić

Naime, uz članove obitelji, redovito daje makeover već postojećim komadima namještaja, ali i kreira nove koji bude poseban osjećaj ponosa.

U njenom domu vladaju drvo, namještaj u bijelim tonovima i trendi dodaci, a sve o inspiraciji za uređenje i izazovima s kojima se susrela prilikom uređenja doma, otkrila nam je u nastavku.

***

Ko se krije iza profila @kucica.slobodica?

Ja sam Irmela Kadić iz Visokog, a profil @kucica.slobodica je nastao iz moje želje da podijelim svoju ljubav prema uređenju interijera s drugima. Sa mnom je tu i glavni izvođač radova, čovjek koji sve ideje pretvori u djelo, moj muž Kemal. Kada sam smišljala Instagram ime, sjetila sam se Ježeve kućice i ljubavi ježa prema svom domu i tako je nastala @kucica.slobodica.

Uz #domkojivolim podijelili ste najdraže kutke iz vašeg obiteljskog doma. Kako biste ga vi opisali?

Moj dom je mjesto koje najviše na svijetu volim, otuda i sam taj hashtag. Ima li išta ljepše nego imati mjesto gdje se osjećaš svojim? U njega smo uložili dosta truda jer je ovo bila stara kuća i bila je potrebna kompletna adaptacija. To je jedan porodični dom u kojem se nas četvero družimo, svađamo, mirimo, igramo, pravimo nered, uvodimo red, bojimo i šaramo zidove, kreiramo prostor u kojem se osjećamo ugodno.

Gdje pronalazite inspiraciju za uređenje? Kako birate stil kojim ćete upotpuniti svaku prostoriju u domu?

Na Instagramu pratim mnogo profila koji se bave uređenjem, ali najveća inspiracija i motivacija mi je da ja uradim nešto sama. Nije mi toliki gušt kupiti novo, koliko me usrećuje kada nešto što je bilo doslovno za baciti, sredim i obnovim ili mu dam neku sasvim novu namjenu. Sebe smatram kreativnom i punom ideja, tako da inspiracija dolazi sama.  Volim da kombinujem različite stilove, moderna kuhinja i retro stolice npr., bijeli stolić i stolić od prirodnog drveta. Kad nađem nešto lijepo, nađem i način da ga uklopim u prostor.

Koliko dakle DIY projekti imaju ulogu u samom uređenju?

Veliki sam obožavatelj DIY projekata, a moj muž još i veći. Mi sve radimo sami. Velika nam je sreća što se on bavi izradom namještaja po mjeri, pa možemo sve ideje provesti u djelo, ali i pored toga, sami smo pravili i garnituru za sjedenje. Kod nas to tako ide, javi se neka ideja, sjednemo uz kafu i izračunamo koliko čega treba, bacamo se u nabavku materijala i počinjemo. Tu garnituru smo pravili prije 9 godina, a platno šili na maloj Bagat mašini od moje mame. Također, trpezarijski sto i stolice sam našla na Olx-u za 280 KM. Na slikama se vidjelo da je sve u groznom stanju, ali usudili smo se i ta restauracija se pokazala kao pun pogodak. Dobili smo divan namještaj, neobične izrade koji se lijepo uklopio s kuhinjom i dnevnim boravkom jer je sve jedna prostorija. Jako mi je drag i pomoćni stolić od prerezanog panja koji sam sama napravila.

Koji je najveći izazov s kojim ste se susreli prilikom uređenja?

Što se tiče najvećeg izazova prilikom uređenja, to je definitivno izrada kamina. Od stare peći za centralno grijanje, moj muž je napravio ložište, koje smo poslije obložili rigipsom i ukrasnim kamenom.  Taj projekat je trajao više od mjesec dana, ali smo sve uradili sami.

Što je za vas ključno za toplu notu u domu?

Često na internetu vidim komentare da domovi sa bijelim namještajem djeluju sterilno i bez duše, a kuhinje su samo za slikanje.  To mi je potpuno besmisleno. Ja sam mama dvoje djece, a inače svi u kući smo veliki gurmani i kuha se svakodnevno. Pravim ajvar, sokove, džemove, zimnicu. DIY freak! Topao dom je dom u kojem se osjećaš lijepo.

Najdraži kutak?

Imam zimski i ljetni najdraži kutak. Zimski je pored kamina, kad napolju pada snijeg, a ja gledam u vatricu, čitam knjigu, pijem kafu. Ljetni je, naravno, balkon. Volim cvijeće i veliko mi je zadovoljstvo raditi oko njega.

A gdje najčešće pronalazite ukrase za dom?

Kao veliki ljubitelj starina, ukrase najčešće kupujem na buvljacima i preko oglasa. Prije smo svake subote obilazili buvljake u potrazi za nekim zakopanim blagom. Mnogo lijepih stvari se može naći, da ljudi ne vjeruju kad kažem gdje je neka sitnica kupljena. Moj muž je kolekcionar starih mehaničkih satova i jedan zid smo dodijelili tom hobiju. Sitnice za kuću kupujem gdje god stignem, što javno što tajno. 🙂  Najčešće Jysk, Bingo, Fis za nove stvari, pijace za stare.

Što vam je bilo inspiracija za uređenje balkona?

Što se tiče balkona, moram reći da on još uvijek nije onakav kakav želim da bude, ali nadam se da ćemo do sljedećeg ljeta i njega srediti. Zamislila sam ga kao dnevnu sobu na otvorenom, s udobnim namještajem, puno biljaka i lampi. Htjeli smo napraviti neki namještaj od paleta, ali to će ostati za iduću godinu. Drago mi je da mi je saksijsko povrće uspjelo, pa ćemo imati koji kilogram svog paradajza, a blitvu, jagode i začinske biljčice već odavno beremo.

Irmeline interior projekte možete i dalje pratiti na @kucica.slobodica, a mi se veselimo zaviriti i u vaš dom uz #DoYouBONJOUR. Jednostavno, uz fotografije vašeg doma, u opis na društvenim mrežama dodajte ovaj hashtag. Veselimo se druženju i virtualnom ispijanju kave i u vašem domu.

BONJOUR