BLAGOSLOVLJENO ZRNO: Čurekot je čudotvorni lijek

Čurekot je biljka koja se kao čudotvorni lijek koristi već više od 3.000 godina. Ulje čurekota pronađeno je u Tutankhamonovoj grobnici, što ukazuje na činjenicu da se koristilo i prije više od 3.000 godina. Korist ove biljke opisao je i poslanik Muhammed, a.s., riječima: “Čurekot sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt”. Ovaj hadis Poslanika, a.s. zaslužan je za ogromnu popularnost čurekota u islamskom svijetu, koga još nazivaju blagoslovljeno zrno.

Tajna čurekotovog blagotvornog dejstva leži u idealnom hemijskom sastavu njegovih sjemenki, koje sadrže preko 100 biološko-aktivnih tvari koje se međusobno dopunjuju i potpomažu u ljekovitom djelovanju.

Hipokrat, otac moderne medicine, u svojim zapisima piše o djelotvornosti ove biljke u liječenju probavnih smetnji. U staroj Grčkoj čurekot je bio poznat kao sredstvo za jačanje pri fizičkoj i psihičkoj slabosti bolesnika. Čurekot se na Orijentu već hiljadama godina koristi za liječenje alergija i upala. Najčešće se upotrebljava kod astme, bronhitisa i neurodermitisa. U našim krajevima dugo je korištena tinktura čurekotovog ulja za liječenje nadimanja, bolesti želuca, pluća, jetre…

Čurekotovo ulje djeluje i kao analgetik (lijek protiv bolova), antibakterijski, kao lijek protiv povišenog krvnog pritiska, štiti jetru, bubrege. Sjeme čurekota se koristi i kao lijek za terapiju neplodnosti.

Čurekot pomaže organizmu pri vraćanju ravnoteže u imunološki sustav kao i besprijekornom funkcioniranju metaboličkih procesa. Iz tog razloga je redovito korištenje čurekotovog ulja preporučljivo ne samo u akutnim i kroničnim stanjima, nego i kao svakodnevna preventiva, te predstavlja jedan veliki korak naprijed koji možete učiniti za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.

Studije ukazuju na vrlo veliki broj bolesti na koje čurekota djeluje povoljno u koje između ostalih spadaju: astma, alergija, kronični umor, autoimuna oboljenja poput reumatoidnog artritisa i psorijaze, povišene masnoće u krvi, šećerna bolest (dijabetes), hemoroidi, proširene vene, visoki krvni tlak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolja, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upale pluća, sinusa, oslabljen imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, gastritis, bolovi u trbuhu uzrokovani “nervoznim crijevima “, crijevne gljivice (kandida), nadutost, proljev, kolike, oboljenja jetre, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS…