BLAGO PRIRODE: Napravite vitaminsku bombu za vrele ljetne dane

Nema boljeg luksuza od zdjele svježeg voća, ali za alkalnu prehranu najvažnije je da je zrelo.

Naime, zdravo se hraniti znači jesti kisele i alkalne namirnice u pravilnom omjeru. U savremenoj prehrani međutim preteže hrana koja u tijelu stvara kiselinu.

Ako voće nije zrelo, nije alkalno. Nažalost, voće koje se prodaje u supermarketima većinom je nezrelo i nema hranjivu vrijednost.

Od nedozrela voća možemo pripremati sokove, ali u njima nema hranjivih sastojaka i zato nastojite uzimati samo ono voće koje je posve zrelo.

Voće poput breskvi, nektarina i lubenica preuzima slavu u alkalnoj prehrani, ali i domaće je voće – jabuke, kruške i šljive – odlično za sokove i na svoj način doprinosi zdravlju.

Ali ipak, teško je nadmašiti našu domaću ljetnu sezonu sjajnog bobičastog voća jer je ono puno antioksidacijskih elemenata. Zato – iskoristite ga koliko god možete.

Sok od svih vrsta bobica lako ćete pripremiti, uzmite crne i crvene ribizle, jagode, crveni ili crni ogrozd, kupine, borovnice, crno grožđe…

SASTOJCI:

  • 200 g mješanog bobičastog voća
  • 125 ml vode
  • 1 limeta
  • nekoliko listova mente

PRIPREMA:

Proberite voće, bacite bobice koje su izgubile boju a ostale pažljivo operite zbog zaostalih bubica ili listova. U blender stavite bobice, grožđe i vodu te uključite na minutu kako biste dobili glatku smjesu.

Limetu prerežite popola i rukom iscijedite. Dodajte soku po ukusu. Ulijte sok u čašu iz koje ćete piti i dodajte na vrh par listova mente i nekoliko kocki leda po želji.

SAVJET PLUS: Košpice grožđa pridodat će soku više vlakana i neće previše izmijeniti okus soka. Zato nema potrebe kupovati grožđe bez sjemenki ili ga čistiti.