BLAGI PAD BROJA OBOLJELIH U ZDK, MJERE OSTAJU NA SNAZI

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka slika u tom kantonu još nepovoljna, ali da postoje naznake da su mjere koje je donijela Vlada ZDK-a dale rezultata jer se u posljednjih sedam dana bilježi manji broj novoboljelih od virusa korona.

-U periodu od 1. do 7. aprila ukupno su potvrđena 664 nova slučaja, od čega 453 PCR testom i 211 antigen testiranjem. To je značajno manje nego prethodnih sedam dana, kad je registrovan 951 novi slučaj infekcije – ističe.

Jupić napominje da antigenska testiranja nisu sadržana u statistici Federalnog zavoda za javno zdravstvo, što stvara nedoumice oko stope smrtnosti u tom kantonu.

– Stvarni broj testiranja u ZDK-u mnogo je veći, kad se uključe antigenska testiranja tako da taj broj (iako velik i činimo sve da zaustavimo smrtnost kakva je bila u proteklom periodu) nije onakav kako se pogrešnim tumačenjem statističkih podataka dosad analiziralo – rekao je Jupić.

Krizni štab usvojio je informaciju o epidemiološkoj situaciji sa pratećim setom protivepidemijskih mjera, koje će biti upućene prema Vladi ZDK-a. Naveo je da dosadašnje mjere ostaju na snazi, izuzev zabrane rada obdaništa od kojih je veći broj počeo da radi nakon što su dobili pozitivno mišljenje Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) o provedbi biosigurnosnih mjera.

– U naredbi ćemo od obdaništa zahtijevati da se te mjere poštuju, vršit ćemo stalne kontrole i analize i svako od njih ko bude ispunjavao uslove moći će nesmetano da radi. Također, ići ćemo sa ubrzavanjem određenih procedura koje bi omogućile našim policijskim strukturama i inspekcijama efikasniji rad na terenu, jer se suočavaju sa nizom problema prilikom provođenja naredbi koje Vlada donese – rekao je Jupić.

Naglasio je da su bolnički kapaciteti popunjeni, ali da se s obzirom na blagi pad broja novooboljelih očekuje da pritisak na bolnice oslabi u narednoj sedmici.

– Epidemija se sa gornjeg dijela ZDK-a, koji je naslonjen na KS, odakle je krenuo treći val, polako premješta prema Tešnju i okolini. Opća bolnica Tešanj polako puni kapacitete, ali je Krizni štab i zdravstveni sektor uspio spriječiti da istovremeno bukne proces na cijelom kantonu. To bismo, s obzirom na naše bolničke kapacitete i hronični nedostatak sofisticiranog zdravstvenog kadra, vrlo teško podnijeli – rekao je Jupić. Navodi da je  u ZDK-u trenutno 1.500 aktivnih slučajeva infekcije, što nije mnogo u poređenju sa drugim velikim kantonima.

Kako navodi Press služba ZDK, Krizni štab je pokrenuo potrebne procedure u smislu implementacije i zakonite upotrebe lijeka “Tocilizumab”, u bolničkom liječenju virusa Covid-19.

Jupić je naglasio da su otklonjene određene zakonske prepreke koje bi se mogle pojaviti prilikom primjene lijeka te da su dobiveni potrebni podaci od Agencije za lijekove BiH i Federalnog ministarstva zdravstva.

– U našim ustanovama se rješavaju tehnički detalji da bi se taj lijek, od momenta donošenja odluke, uz refundaciju mogao primjenjivati i bio dostupan našim pacijentima u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja koji je iskazao spremnost da taj problem na kvalitetan način riješi i da na taj način, s obzirom da postoji niz analiza u svijetu o značajnom doprinosu tog lijeka u liječenju određenih COVID pozitivnih pacijenata, lijek bude dostupan našim građanima – rekao je Jupić, navodi Press služba ZDK.