Bh. sektor mljekarstva u 2019. godini ostvario rekordan izvoz

Sektor mljekarstva u 2019. godini ostvario je rekordan izvoz. Zabilježena je vrijednost od čak 106,6 miliona KM, što je za 17,9 miliona KM ili 20 posto više nego prethodne godine, rečeno je u Sarajevu na predstavljanju analize ovog sektora koju su uradili Spoljnotrgovinska komora BiH i “Farma dva” projekat koji provode Švedska i USAID.

Zamjenik šefa Projekta Feđa Begović rekao je da sektor mljekarstva, posmatrano količinski, bilježi suficit u razmjeni od gotovo 6.855 tona, ali je vrijednosno u značajnom deficitu od 73 miliona KM.

“Razlog za to leži u nepovoljnoj strukturi razmjene jer najviše izvozimo mlijeko i pavlaku (59 odsto ukupnog izvoza) u visini od 63 miliona KM, dok uvozimo prvenstveno sir (45 odsto uvoza) u vrijednosti od 82 miliona KM”, istakao je Begović, te dodao da je ukupan uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH iznosio 180 miliona KM i veći je za 17 odsto u odnosu na 2018.

Prema njegovim riječima, zabilježen je pozitivan trend u strukturi izvoza, gdje je poraslo učešće jogurta, a smanjeno je učešće dugotrajnog (UHT) mlijeka.

Govoreći o mlijeku i pavlaci, Begović je istakao da je zabrinjavajuće to što je zabilježen rast uvoza za 19 miliona KM u odnosu na 2018. godinu, dok je izvoz povećan za četiri miliona KM.

“Izvoz fermentisanih proizvoda nastavlja da bilježi najveći rast u sektoru mljekarstva, tako da je prošle godine iznosio 34 miliona KM i veći je za 12 miliona KM u odnosu na 2018. godinu, dok je uvoz lani iznosio 28 miliona KM i veći je za milion u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Begović.

Kada je riječ o maslacu i namazu, on je naveo da izvoz u ovoj kategoriji bilježi rast. Prošle godine je iznosio dva miliona KM, a prethodne milion KM, dok se uvoz nije bitnije promijenio i iznosio je 15 miliona KM.

“Zabrinjavajuće je što smo prošle godine uvezli 12.379 tona sira u vrijednosti od 82 miliona KM (prethodne godine 76 miliona KM), dok smo izvezli u vrijednosti od sedam miliona KM”, rekao je Begović, te istakao da se u BiH dnevno pojede 34 tone uvoznog sira, čija je vrijednost 223.673 KM.

Sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Tijana Muhamedagić rekla je da je zahvaljujući rastu izvoza od 118 odsto tržište Srbije sada prvo po vrijednosti ostvarenog izvoza, koji je prošle godine na to tržište iznosio 38 miliona KM.

Prema njenim riječima, na drugom mjestu je tržište Crne Gore, na koje je sektor mljekarstva BiH izvezao proizvode u vrijednosti od 35 miliona KM, dok su na trećem i četvrtom mjestu Sjeverna Makedonija i Hrvatska sa izvozom od 17, odnosno 13 miliona KM.

Biznis Info