BAMIJA: Superhrana koju treba imati često na jelovniku

Na tržnicama Bosne i Hercegovine „lančići“ od sušene i nanizane bamije uobičajen su prizor.

Svježa bamija za razliku od sušene nalikuje na male zelene papričice, ali ima i crvenih vrsta. Obiluje vitaminima i mineralima.

Svim vrstama bamije zajednička je blagotvorna sluz koja zgušnjava jela te liječi.

Osim što je mnogima izrazito ukusna, odlikuje se i blagotvornim djelovanjem na organizam. Poboljšava imunitet, potiče probavu, a stabilizira i razinu šećera u krvi.

Bamija se preporučuje dijabetičarima jer vraća glukozu u ravnotežu. Bamija se preporučuje svima onima koji drže dijetu i zato što na 100 grama ima tek 42 kalorije.

Kod žgaravice, nadutosti ili gastritisa bamija je od velike pomoći.

Bamija se koristi i u proizvodnji kozmetičkih proizvoda jer sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala, popunjava bore, zateže kožu i čini glatkom. Zbog toga se naziva i prirodnim botoksom ili eliksirom mladosti. Vitamini C i A ubrzavaju zacjeljivanje kao i obnovu kože.

Bamija je poznata i kao prirodni afrodizijak.

Antioksidansi u kombinaciji s dozom vitamina jačaju imunitet. Zbog toga se bamija osobito preporučuje u vrijeme dok haraju prehlade i gripe ili nakon stresnih razdoblja.

U istočnjačkoj medicini bamija se stoljećima koristi u vraćanju snage organizmu te vraćanje jetre i bubrega u formu.

Bamija je pored svega nabrojanog i prava organska hrana jer je ne napadaju štetočine, te je nije potrebno tretirati hemikalijama.