BALKANSKI PARIZ: Metropola u kojoj u centru možete unajmiti stan za 10-ak maraka po osobi

Na prvi pogled arhitektura Bukurešta, glavnog grada Rumunije, se može činiti “zbunjujućom”, ali se zapravo radi o zanimljivoj mješavini starog i novog. Između blokova zgrada  izgrađenih za vrijeme komunizma svako malo iskoči neka stara građevina ili građevine stila art nouveau.

Bukurešt je mjesto u kojem su se trgovci sastajali još od 15. stoljeća, ali najviše je stradao za vrijeme Ceausescuove diktature, kad je potpuno oronuo. Danas se zgrade u starom dijelu gradu obnavljaju i dobivaju novo ruho, a pješačka zona jedno je od mjesta s najboljim noćnim životom u Evropi. Knjižare, restorani, kafići i kina dodatni su plus.

Vlad Tepeš svakako je jedan od najpoznatijih Rumuna uopće te se spominje i kao utemeljitelj Bukurešta, a preko agencija možete se zaputiti na jednodnevni izlet i posjetiti njegov dvorac. Uz dvorac Bran, koji je inspirirao Brama Stokera da napiše priču o grofu Drakuli, tu je i dvorac Peles, koji se također isplati vidjeti.

Druga najveća adminsitrativna zgrada na svijetu (odmah nakon Pentagona), najveća zgrada Evrope i najteža zgrada na svijetu – samo su neke od činjenica koje se vežu za građevinu zbog čije je izgradnje Ceausescu porušio dobar dio Bukurešta. Naravno, zgrada je nezamislivo luksuzna, ali i kičasta, a rumunski diktator u njoj praktički i nije stigao uživati. Danas se unutar nje nalaze parlament i muzej savremene umjetnosti.

Kao što smo već rekli, grad je nekad bio poznat kao Pariz Istoka ili Balkana. Zasluga je to u prvom redu kralja Karla, koji je doveo francuske arhitekte i dao im potpunu slobodu u stvaranju grada. Dobar dio tog francuskog stila kasnije je „nagrđen“ socijalističkom arhitekturom, ali nešto je ipak ostalo očuvano.

Bukurešt je ispunjen predivnim parkovima, a najstariji, napravljen sredinom 19. stoljeća, jest Cismigiu Gardens. Drugi park koji valja spomenuti je Herastrau, gdje se nalazi pozorište na otvorenom, ali i veliki prostor za rekreaciju. Naravno, ne smijemo zaboraviti niti na Karlov park, koji se smatra najljepšim.

Smještena unutar zgrade izgrađene u 19. stoljeću, Carturesti Carusel smatra se jednom od najčudesnijih knjižara na planetu.