Bajram-namaz u Visokom klanjat će se u 05:53 sati

Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama je u nedjelju, 24. maja 2020. godine.

Bajram-namaz će se na području Visokog klanjati u 05:53 sati.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović donio je  instrukciju o načinu obavljanja bajram-namaza.

Prema instrukciji koja će biti dostavljena muftijama, bajram-namaz će uz poštivanje svih mjera samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu.

Vjernici su pozvani da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to uslovi budu dozvoljavali.

Još jednom su pozvani svi oni iz rizičnih skupina da ne prisustvuju namazu, a da se oni koji klanjaju namaz suzdrže od fizičkog kontakta prilikom čestitanja i izbjegnu bilo kakva nepotrebna zadržavanja prilikom napuštanja džamijskih prostora.

Tog dana, sabah-namaz će se obaviti shodno ranijim dopisima (instrukcijama, odlukama i uputstvima), uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog odbora.