BABINE HUKE: Šta o njima kaže Hadžibeg, a šta najavljuju meteorolozi

Babine huke – počinju nakon Džemreta, i traju “od po devete do po desete” hefte poslije Božića (10-17. mart). Nekada to bude malo ranije, nekada kasnije, ali uglavnom pokažu svoje „zube“. Ovih dana nastupile su babine huke.

To je vrlo nestabilno vrijeme, vrijeme kada se proljeće bori sa zimom.

Za vrijeme Babinih huka, često se u jednom danu više puta izmijeni sunce, kiša, snijeg, pa kiša i snijeg zajedno i tako po cijeli dan dok traju, a sve je to praćeno vjetrom.

Babine huke su, prema narodnom predanju, dobile ime po babi Marti. Podsjetit ćemo na simpatičnu priču našeg Hadžibega:

–  „Babu Martu je, po narodnoj priči, zavelo “lijepo vrijeme” u ovo doba godine, pa je potjerala u planinu kozu i sedam jarića, te im govorila tjerajući ih: “Hajd’ bez Božje pomoći! Dosad je bilo s njom, a sada može i bez nje!” (biva, sada nije toliko hladno da bi čovjeku trebala Božja pomoć). No, kad je stigla u planinu, naglo je zahladnilo, te su se i baba i koza i jarići smrznuli. E danas, cijeli dunjaluk trpi što je babi Marti jezik bio duži od pameti.“.

A šta kažu naši meteorolozi:

– Početkom sljedeće sedmice u periodu od 18. do 25. marta ponovo promjena vremena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Kiša se očekuje na jugu i na sjeveru zemlje, a snijeg u centralnim i planinskim područjima Bosne. Izraženije padavine sredinom sedmice.

Jutarnje temperature u rasponu od -1 do 5 a maksimalne dnevne između 4 i 10, na jugu zemlje do 13°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.