BABINE HUKE: Šta o njima kaže Hadžibeg, a šta najavljuju meteorolozi

Babine huke – počinju nakon Džemreta, i traju “od po devete do po desete” hefte poslije Božića (10-17. mart). Nekada to bude malo ranije, nekada kasnije, ali uglavnom pokažu svoje „zube“. Ovih dana nastupile su babine huke.

To je vrlo nestabilno vrijeme, vrijeme kada se proljeće bori sa zimom.

Za vrijeme Babinih huka, često se u jednom danu više puta izmijeni sunce, kiša, snijeg, pa kiša i snijeg zajedno i tako po cijeli dan dok traju, a sve je to praćeno vjetrom.

Babine huke su, prema narodnom predanju, dobile ime po babi Marti. Podsjetit ćemo na simpatičnu priču našeg Hadžibega:

–  „Babu Martu je, po narodnoj priči, zavelo “lijepo vrijeme” u ovo doba godine, pa je potjerala u planinu kozu i sedam jarića, te im govorila tjerajući ih: “Hajd’ bez Božje pomoći! Dosad je bilo s njom, a sada može i bez nje!” (biva, sada nije toliko hladno da bi čovjeku trebala Božja pomoć). No, kad je stigla u planinu, naglo je zahladnilo, te su se i baba i koza i jarići smrznuli. E danas, cijeli dunjaluk trpi što je babi Marti jezik bio duži od pameti.“.

A šta kažu naši meteorolozi:

Nestabilne vremenske prilike i povremene padavine prognoziraju se tokom ove sedmice.

Danas pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i dio prijepodneva na krajnjem sjeveru Bosne i u Hercegovini kiša, a u ostatku Bosne snijeg. U preostalom dijelu dana padavine u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Padat će slab snijeg koji će u nizinama preći u kišu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na zapadu i jugozapadu Bosne očekuju se jaki udari vjetra. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu do 7, a dnevna od 2 do 8, u Hercegovini i sjevernim područjima Bosne do 12 °C.

U utorak 16.03.2021., u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. U većem dijelu Bosne se očekuju slaba kiša, a na planinama i višim područjima snijeg ili susnježica. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu do 5, a dnevna od 2 do 8, u Hercegovini i sjevernim područjima Bosne do 12 °C.

U srijedu 17.03.2021., umjeren do pretežno oblačno vrijeme. Na jugu Hercegovine sunčano. U većem dijelu Bosne se očekuju slaba i povremena kiša ili susnježica. Jutarnja temperatura od -5 do 1, na jugu od 0 do 4, a dnevna od 2 do 8, na jugu do 12 °C.

U četvrtak 18.03.2021., pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima očekuje se kiša, a u višim područjima i na planinama susnježica i snijeg. Jutarnja temperatura od -7 do -1, na jugu od 0 do 4, a dnevna od 2 do 8, na jugu do 12 °C.