ASIM VRANAC TICA: OD HRPE STAROG ŽELJEZA NAPRAVIMO UMJETNOST

Asim Vranac poznatiji kao Tica iz Visokog, već dugi niz godina veliki je zaljubljenik u stare automobile. Za autolimare Tica iz Visokog daleko se čulo. Asim i Salko Vranac, otac i sin, godinama kuckaju, popravljaju i restauriraju stare automobile, kako za tuđi tako i za vlastiti gušt.

Trenutno u automobilskom svijetu vladaju “brza” vozila koja nude pregršt nove tehnologije i opreme. Ipak kada vidite starog oldtimera, vrlo brzo svi ti noviteti padaju u vodu i postaju sjena nekog od vječnih ljepotana na četiri točka.

– Nova vozila nemaju “života”. Novo kada stane – ono je stalo! Bez kompjutera i servisa njemu niko ništa ne može, a ovo staro, gdje god da stane – poneseš šarafciger, 10-ka i 13-ka ključ i sve si riješio. Zamijeniš i gas! – govori Asim.

– Imaju oni cijenu, ali za nas ne. Mi to, prije svega, radimo iz ljubavi, a tek onda zbog para. To je kao droga – ko jednom proba heroin, tjera ga na još. Eh, tako isto sam i ja “povukao” prašinu kita i boje koje je ušlo u krv i ne može da izađe. Mi smo vam poput slikara koji sliku stavi na platno, oboji i dobije pravo djelo. Isto primjenjujemo na automobilima koje restauriramo – od hrpe starog željeza napravimo umjetnost – zadovoljan je Asim.

Klijentela su im brojni zaljubljenici u oldtimere, ne samo iz naše zemlje. Zanimljivo je da su restaurirali i mercedes “Mimiku” bivšem njemačkom ambasadoru u BiH Joachimu Schmidtu.

– Ima tome desetak godina. Jedan dan zvoni mi telefon, zovu me iz Njemačke ambasade u Sarajevu i pitaju mogu li doći da pogledam automobil. Velim: “Bujrum, dođite”. Joachim je došao sa ženom. Kada su vidjeli radionicu i stare maske od mercedesa, obratio se supruzi i meni, kazavši: “Ja odavde ne idem, evo ti auto radi ga”. Trebalo nam je sedam mjeseci da sve završimo – prisjeća se naš sagovornik.