APEL DOMAĆIH PROIZVOĐAČA: “Zabranite uvoz dok ima domaćih proizvoda na tržištu”

Iako prehrambena industrija u određenim segmentima bilježi rast, ni u ovoj privrednoj grani ne cvjetaju ruže s obzirom na to da je pao izvoz određenih artikala poput šećera i ulja, pa i mesa.

Prema analizama koje je uradila Vanjskotrgovinska komora BiH, ukupan izvoz agroindustrije za prva tri mjeseca 2019. iznosio je 189.354.664 KM, a u 2020. godini 211.387.870 KM, što predstavlja povećanje izvoza za 11,64 posto. Uvoz je iznosio 762.371.719 KM, što je više za 5,23 posto odnosu na 2019. godinu.

Većina obrađenih podataka vanjskotrgovinske razmjene sirovina i proizvoda agroindustrijskog sektora bilježi porast i uvoza i izvoza, te kroz ova tri mjeseca agroindustrija nije pokazala negativne posljedice koje će zasigurno u narednom periodu donijeti uticaj virusa korona.

Međutim, iz Vanjskotrgovinske komore BiH očekuju da će u narednim mjesecima doći do pogoršanja i otežanog rada u ovoj industriji s obzirom na to da je uvoz sirovina znatno otežan, a bh. industrija poput mesoprerađivačke, mlinske, te proizvodnja ulja, šećera, hrane za uzgoj peradi i stoke, ovisna je o uvozu.

Prema preliminarnom istraživanju koje je provela Komora, postojeće zalihe dovoljne su za proizvodnju u naredna dva mjeseca. Osim toga, problematičan je i uvoz repromaterijala, odnosno materijala za pakovanje proizvoda.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske, za “Nezavisne” ističe da ni vlasti, a ni Vanjskotrgovinska komora BiH nisu učinili ništa da spriječe  da se više mesa i mlijeka uvozi u BiH.

“Nama kažu da  je naše meso skupo. Ne znam kako je skupo meso  koje s PDV-om prodajemo po četiri KM po kilogramu, jedino da im damo džabe. Mlijeko se uvozi, ne kupuje se od nas. Vlasti bi trebalo da urade kao što rade u Norveškoj, Švajcarskoj i drugim zemljama, da zabrane uvoz dok ima domaćeg na tržištu”, kaže Usorac.

Ističe da su svi ugovori “pali” zbog pandemije, stao je i izvoz goveđeg mesa u Tursku.

Dževad Kovač, predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza “Tor” iz FBiH, za “Nezavisne” ističe da  se uvozi “smeće” iz vana, a da se domaćim proizvođačima ne da prilika.

“Jak je taj uvoznički lobi, svi uvoze jeftinije, a mi smo na gubitku po dva osnova. Ne daju nam da izađemo na tržnicu. Bolja situacija nije ni u biljnoj proizvodnji. Poljoprivreda je na koljenima. Uvoziće dok ima šta da se uveze, iz robnih rezervi iz vana. Uvoze staro i to prodaju građanima, a kad više ni toga ne bude, onda će htjeti domaće, ali tada nas više neće biti”, ističe Kovač.