ANJA MIRKOVIĆ: Ljubav prema arheologiji i historiji me privukla da se prijavim u školu za vodiče Fondacije

Protekla nedjelja je bila iskorištena za nove obuke i predavanja za kandidate koji se obučavaju za nove vodiče Fondacije, a u sklopu ovogodišnje Škole za vodiče.

Nakon što su kandidati imali priliku prisustvovati predavanjima i prezentacija dr. Semira Osmanagića u parku „Ravne 2“, kao i na Bosanskoj piramidi Sunca, nedjelja je bila rezervisana za povratak u Prahistorijski labirint tunela Ravne.

– „Odradili smo više od pola časova i mogu reći da se radi o jednoj zaista dobroj grupi kandidata, a naravno o njima ovisi koji će najviše pokazati, te koji će se najbolje snaći u svemu onome što od njih očekujemo, i postati novi vodiči Fondacije. I u narednom periodu, a prije završnog ispita, očekuje nas još mnogo rada i učenja.“ – kazao nam je koordinator Ajdin Ahmetspahić.

Među ovogodišnjim kandidatima je i Anja Mirković, koja nam je pojasnila šta je to ponukalo da se prijavi, te kako izgleda dosadašnji tok obuke.

– „Većina kolega iz Škole za vodiče su studenti, međutim kod mene to nije slučaj, do sada sam pokušavala sa studiranjem, ali nekako se nisam uspjela pronaći na nekom od fakulteta, pa se trenutno tražim u poljima koja će mi se svidjeti, a arheologija i historija su nešto što me privlači, pa me to i ponukalo da se prijavim u ovu školu. Zanimljivo mi je sve ovo, komunikativna sam osoba i onda zašto ne probati. Za sada sam jako zadovoljna obukom, mnogo toga sam naučila, a kroz ovu obuku sam prvi put ušla i u tunele Ravne. Sve mi se jako dopada, dosta je zanimljivih informacija i svakome bih preporučila dolazak i obilazak ovih lokacija. Što se tiče mojih očekivanja, naravno da se nadam da ću postati dijelom Fondacije i postati novi vodič, ali bez obzira na ishod obuke i dalje ću biti dio ovog grandioznog projekta i što je moguće češće dolaziti na ove interesantne lokacije.“ – kazala nam je Anja.