ANDORA: Zanimljivosti o evropskoj državici, nacionalnom parkom pod zaštitom UNESCO-a

Kneževina Andora je mala evropska država u Pirenejima između Francuske i Španjolske. Ona je jedna od katalonskih zemalja, jedina s potpunom nezavisnošću. Danas njena privreda buja zahvaljujući turizmu i statusu poreznog raja. Andora ima ukupno 120 km granice, od toga 56 km s Francuskom i 64 km sa Španjolskom. Evo prilike da nešto saznate o njoj:

Andora je četrnaesta najstarija država na svijetu. Na čelu Andore nalaze se dva princa koja dijele vlast. Zanimljivo je što nijedan od njih nije iz Andore jer je jedan princ uvijek aktualni predsjednik Francuske, a drugi biskup od Urgella. Naravno, ove pozicije nemaju nikakvu stvarnu moć.

Glavni grad države Andorra la Vella najviši je glavni grad starog kontinenta i nalazi se 1013 metara iznad površine mora. Po očekivanom životnom vijeku, Andorci se nalaze na drugom mjestu, odmah iz neuništivih Japanaca. Jedina je zemlja na svijetu u kojoj je službeni jezik katalonski. Ovdje vojska ne postoji. U slučaju ratnog stanja državu bi štitile francuska i španjolska vojska.

Više od 70 posto površine zemlje je nacionalni park, koji potpada pod UNESCO-ovu zaštitu. Što se tiče kriminala, on je ovdje gotovo kao i vojska – nepostojeći. Radi se o jednoj od najsigurnijih zemalja svijeta. Od četiri najmanje evropske zemlje (ne računajući Vatikan) Andora je najveća s površinom od 468 kilometara kvadratnih, a u leđa joj gledaju Monako, Lihtenštajn i San Marino.

Andora nema nacionalnu banku i svoju valutu. Danas koristi euro, a prije je u upotrebi bila španjolska peseta ili francuski franak.