ANALIZA prve gradonačelničke TV debate Mirze Ganića, Darija Pekića i Amre Babić

Lokalni izbori 2020. u Visokom. Prva debata za gradonačelničku poziciju, realizovana na inače slabo gledanoj visočkoj televiziji, imala je veliku popularnost. Sudionici Mirza Ganić, Dario Pekić i Amra Babić.

Debata je izazvala mnogo komentara, naročito na društvenim mrežama, gdje se po svemu sudeći vodi i najangažovanija borba. Svi su analizirali i prognozirali. Mnoštvo lažnih profila, ali ipak i veliki broj regularnih koji mogu biti solidan i vrlo relevantan uzorak. Potrudili smo se da na osnovu analiziranja velikog broj iznesenih mišljenja i stavova napravimo presjek koji bi otprilike izgledao ovako:

Dario Pekić – A SDA kandidat za gradonačelnika Visokog

Ugostitelj, građevinski poduzetnik, menadžer, vizionar i naravno ministar. Mnogo ih je koji su u nedoumici i nemaju objašnjenje za njegovu kandidaturu. Kome će pokupiti glasove? Otprilike, ko ne voli ostala dva kandidata glasaće za njega i povući će vjerovatno određen broj glasova, na čiju štetu ostaje da se vidi.

Imao je dobar tekst ispred sebe. Čitajući podbacio. Odigrao dvije blokade u korist premijera (korona virus testovi) i ovlaš pohvalio neke gradonačelnicine projekte. Vidno uvrijeđen istakao je da nije dobio sva pitanja za pripremu debate.

Utisak je da narednu debatu počinje u četvrtak i nakon protestne note odlazi. Ipak, možda radi birača ostane u borbi do kraja. Sve u svemu ostavio simpatičan utisak.

Mirza Ganić – SDA kandidat za gradonačelnika Visokog

Uvod iskoristio jako dobro. Došao potpuno spreman. Pozvao na mir, slogu i zajedništvo u Visokom, ali i upozorio na naručene tekstove koji sa lokanog nivoa atakuju na njegov premijerski rad. Kritikovao lokalnu televiziju koja je ignorisala njegov rad na premijerskoj poziciji. Upozorio na uvrede koje pojedinci iz tog medija šalju preko društvenih mreža („kurvini sinovi, kćeri…).

Šta je mislio sa šifriranim porukama Uvac, Novi Sad, Una… konkurencija zna vrlo dobro.

Sjajno uvezivao debatne teme i koristio vrijeme. Uz osmijeh upozoravao na vrlo očito naštimanu debatu u korist aktuelne gradonačelnice. Uspio se izboriti sa provokacijama. Upozorio na stalna spinovanja od strane lokalne vlasti, čiji rad je uzeo za primjer kako ne treba raditi.

Upozorio aktuelnu gradonačelnicu da kritikujući SDA odluke dobrim dijelom kritikuje i sebe jer je bila bitan faktor u SDA dugi niz godina.

Lokalnu vlast optužio za bahatost i revanšizam, gradonačelnicu da je vladar koji je Visoko pretvorila u pusto ostrvo bez kontakata.

Vrlo smjelo i odlučno na gostujućem terenu gradonačelnicu izveo iz zone sigurnosti i komfora aludirajući na rodbinske direktorske veze i sumnjivo biranje podobnih direktora.

Kod replika napomenuo da ne čita misli gradonačelnice nego šemu debate za koju se jako dobro spremio. Ima iskustvo sa federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa. Možda je pretjerao u samouvjerenosti sa upozorenjima da će u javnom sektoru tražiti stručne ljude koji znaju svoj posao i prijeteći „uvlakačima“ koji će, kako reče, morati izvršiti transmisiju i raditi kako najbolje znaju.

Amra Babić – Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Visokog

Kompletan utisak jeste da je Amra Babić prilično nespremno dočekala prvu debatu. Možda su informeri davali pogrešne informacije da se Mirza Ganić neće ni pojaviti.

Početni udarci na SDA minderašku politiku uz tvrdnje da je njen nezavisni tim vraćao dugove SDA nije baš bio uvjerljiv, jer je dugo godina bila dio te politike.

Puno statistike i brojeva uz nadmudrivanje sa premijerom ZDK koji je, kako reče Amra Babić, uzeo godišnji odmor radi kampanje i digao velike kredite u kantonu. Interesantno je da su dva člana nekad istog tima jedno drugome prijetili zatvorom.

Amra Babić je poentirala na kakanjskoj konekciji Mirze Ganića, prozivajući ga da je zajedno sa Jasminom Zubić punio budžet Općine Kakanj sa tri miliona odštete od zagađivača TE Kakanj.

Optužbe su bile i na pokušaj uvoza kakanjske SDA politike u Visoko. Vrlo je upadljivo bilo potenciranje animoziteta na relaciji Visoko – Kakanj.

Pretežno se bavila strankom SDA i njenim razaranjem Visokog kroz javašluk u javnom sektoru, a u nekoliko navrata pohvalila Ganića i priznala da je Mirza Ganić dobar momak iz poštene familije i da bi sam kao ona mogao mnogo, ali ga je okarakterisala kao poslušnika i vojnika SDA koji se ništa ne pita.

Nastavila je sa rešetanjem SDA koja prijeti smjenama, koja je mlade rastjerala po Njemačkoj i Americi.

Uznemirenost se osjetila kad je prozivana za nepotizam, kao i namještanje direktorske pozicije u JP Visoko Ekoenergija.

Gard joj je razbijen kod vodosnabdijevanja i cijene veće od 1,20 KM po kubiku za vodu sa Vrutka, te tvrdnje da Podvinci imaju 1,35 iz Vareša. Replikom je aktuelni premijer poentirao da se Podvinci nisu kreditno zadužili milione maraka.

Gasifikacija u školama je bila primjer gdje je aktuelnog premijera pred kraj debate uspjela malo iznervirati jer nije imao vremena za odgovor.

Rezime

Ništa nije bilo u kraljevskom stilu kako je voditeljka priželjkivala, a vezano za datum na koji se održavala debata, osim možda sad već viralnog snimka i naredbenih gestikulacija aktuelne načelnice upućenih voditeljici.

Zaključak i ispitivanje snage i sposobnosti u prvoj debati je 1:0 za Mirzu Ganića u sudijskom vremenu. Spremniji je odnio bodove kao gost.

Da li će se zaigrati prljavije u narednim debatama. Moguće. Politički takmaci se dobro poznaju. Možda nekom popuste živci ako se krene sa niskim udarcima.

Turske serije, rijaliti i svi drugi šou programi ostat će u sjeni još pet okršaja za gradonačelničku poziciju. Naredni ćemo gledati večeras u 21 sat, sa vjerovatno novom partijom pomalo dosadnih i preširokih pitanja.