Amira i Tajfun, kandidati škole za vodiče Fondacije: Ovo je zaista projekat od historijskog značaja

Projekat istraživanja Bosanske doline piramida kroz godine koliko traje u Visoko je privlačio mnoge zanimljive ljude, kako iz naše zemlje, tako i iz cijelog svijeta, a jedna od vodilja Fondacije kroz sve godine rada je bila pokazati i da u ovoj zemlji postoji perspektiva, te da je mladi, ali i oni nešto stariji, ne trebaju napuštati, jer ovaj zemlja nudi brojne prilike za rad, ali i napredovanje, sticanje iskustva i ostanak u svojoj zemlji.

A upravo Škola za vodiče Fondacije je projekat koji već nekoliko godina pretežno mladim studentima nudi priliku i za sticanje iskustva, ali i za rad i pristojnu zaradu. Među ovogodišnjom grupom kandidata za vodiče, nalaze se i zanimljivi dvojac iz Sarajeva, Amira Šarvan i Tajfun Keskin.

– Ja sam porijeklom iz Turske, rođen u Njemačkoj, a od 2002. godine sa adresom stanovanja u Sarajevu, dakle neko ko bi mogao da pripada bilo gdje, ali nakon što sam upoznao Amiru, odlučili smo se vratiti u Bosnu, tačnije ona se odlučila vratiti, a ja doći u BiH i Sarajevo i ovdje nastaviti život. Za projekat smo čuli na samom početku i bili smo među prvima koji su posjetili Bosansku piramidu Sunca, a kasnije i tunele Ravne, sve to nas je jako zainteresovalo i evo sada smo tu, jer je ovo zaista projekat od historijskog značaja. – ispričao nam je Tajfun.

Njegova supruga Amira porijeklom je iz BiH, ali silom prilika jedan dio života je provela u SAD-u, nakon toga i Njemačkoj, da bi se u domovinu vratila 2002.godine. Pored svih prilika koje su imali širom svijeta, na kraju su odlučili vratiti se u BiH i ovdje nastaviti život, ali i raditi nešto što vole.

– Prije godinu dana zatvorila sam firmu koju sam imala. Kćerka mi je odrasla i mogu se posvetiti poslu, imam više vremena, a zahvaljujući odličnom poznavanju engleskog i njemačkog jezika, najbolja opcija mi je bila rad u turizmu. A opet s druge strane, od svog bh. turizma najzanimljivije je ovo što se dešava u Visokom, ništa se ne može porediti s ovim projektom, pa sam sa suprugom odlučila postati dio svega ovoga. Senzibilna sam osoba, osjećam sve što je povezano s energijom, i ovdje sam imala sjajna iskustva, a i fascinirana sam onime što sam vidjela. – ispričala nam je Amira.

Na kraju su dodali da je za sada sve jako zanimljivo, kako koordinator Fondacije Ajdin radi odlično svoj posao, te kako su prezadovoljni dosadašnjim časovima i obukom u Školi za vodiče.