Amir Zukić: Novi Zakon o obrtu je puno jednostavniji i obrtnici će osjetiti mnoge pogodnosti

U zemlji koja se bori sa odlivom radne snage, odlaskom pametnih, mladih i perspektivnih ljudi, svako radno mjesto je važno, svaka podrška razvoju bez sumnje dobro dođe. O problemima, ali i potencijalnim rješenjima u oblasti razvoja obrta i poduzetništva, govorio je u Hayatovoj emisiji DDBiH, govorio je Amir Zukić federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH 11. 9. 2019. je s 52 glasa „za“, 19 „protiv“ i 4 „suzdržana“ usvojio Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Još ga treba potvrditi Dom naroda.

Nadam se da će ga potvrditi Doma naroda. Zakon je puno jednostavniji i obrtnici će osjetiti mnoge pogodnosti – kaže Zukić.

Mišljenja je da su mala i srednja preduzeća za rast privrede u Bosni i Hercegovini jako značajna. 

U svakoj ekonomiji mala i srednja preduzeća su važna. Mi u BiH imamo najviše malih i srednjih preduzeća, i njihov rast je stanovit, imamo uposlenih više od 208. 000 u tim preduzećima. Iz ovih preduzeća nastaju i ona velika. Sektor ti preduzeća je jako važan. Naš cilj je da kroz registraciju budemo bolji, i pridružimo se Europskoj uniji. Želimo da pomognemo ljudima koji žele da se bave biznisom i stvaraju takva preduzeća, zato pripremamo nove zakone, koji će biti dodatni impuls za stvaranje malih i srednjih poduzeća- pojašnjava ministar.

Na pitanje voditeljice, koji su poslovi, zanimanja, biznisi potrebni bh. tržištu, a možda imaju veću mogućnost od nekih drugih, gost u našem studiju je dao jasan odgovor:

Svjedoci smo da je sve veća nestašica zanimanja koja su zanatska, završi se školovanje, ali nemaju ljudi obučenost za rad. Mnogi ne znaju rukovati mašinama, zato je potrebno napraviti dodatne iskorake, i napraviti veću bazu podataka koju ćemo uskladiti s potrebama poljoprivrede.

Dodaje da je godina na izmaku mogla biti i bolja.

Mislim da je moglo još više da se uradi, ali nisam nezadovoljan učinjenim. Moram reći da naši statistički pokazatelji, i povećan broj uposlenih, obrta…, govori da smo dosta postigli. Više smo radili na tom da napravimo neki sistem za napredak u narednim godinama – pojašnjava Zukić.

O imenima koja će se naći u novoj vladi ne zna mnogo.

Nemam informacije o tome, jer puno je pitanja koje treba usvojiti u odnosu na koalicione partnere. Nisam siguran da bih želio biti ponovo ministar, jer je voditi Ministarstvo jako zahtjevan posao. Ko god tu da bude nadam se da ići na bolje, i zabilježiti dobre rezultate.

Manje se bavim politikom nego svojom strukom. Nadam se da će Vlada brzo biti formirana. Jako mi je stalo da zakoni koje smo pripremali ove četiri godine budu usvojeni. Puno bolje bi bilo kada bi imali ovu i konačnu vladu – ističe ministar.

Ured federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta nalazi se u Mostaru, ali Zukić dosta vremena provodi  u Sarajevu. Nesvakidašnje je to što je odlučio da ovdje u Sarajevu, u uredu, nema pomoćnike, čak ni sekretaricu.

Tako sam navikao i nije to nikakva skromnost. Ured je u Mostaru, ali u dobu informacionih tehnologija dosta je lakše obavljati posao. Gdje zatrebam, uglavnom sam tu, i dosta dobro tako funkcionišem – naveo je Zukić.

Hayat