Američki bogataši grade pametni grad budućnosti

Američki mogul Jeffrey Berns planira u pustinji izgraditi savršeni pametni grad. Kupio je zemljište od 27.113 hektara u Nevadi za koje je izdvojio 170 miliona američkih dolara.

Zemljište je dio takozvanog Innovation Parka (Parka inovacija) koje je već sada sjedište njegove kompanije Blockchain koja podupire projekte koje koriste istoimenu tehnologiju.

Blockchain tehnologija smatra se najsigurnijim sistemom koji je imun na manipulaciju i korupciju.

Jeffrey Berns s Parkom inovacija pokazat će da se ova tehnologija može iskoristiti i u urbanom okolišu.

Park inovacija koristit će decentraliziranu infrastrukturu kao temelj svih interakcija, a stanovništvo će se moći služiti svojim bankovnim računom, glasati ili pohranjivati razne druge podatke u blockchain bez posredstva tvrtki i vlade.

Učinkovitost, održivost i transparentnost će biti zajamčeni svim stanovnicama.

U dizajnu Parka inovacija rade tvrtke Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects te Tom Wiscombe Architecture koje ga već sada nazivaju pametnim gradom budućnosti. On će koristiti sve dostupne moderne tehnologije – od 3D printanja, preko umjetne inteligencije do nanotehnologije.

U njemu će voziti isključivo električni automobili, a energija će se dobivati iz obnovljivih izvora poput solarnih ploča i preko snage vjetra.

Innovation Park samo je jedan u nizu gradova budućnosti koji su trenutno u planu. U arizonskoj pustinji milijarder Bill Gates planira izgraditi svoju inačicu savršenog grada, a kompanija Sidewalk Labs ima slične planove u blizini Toronta.