ALPSKA RUTA: Nevjerojatna šetnja između zidova od snijega visokih 15 metara

Planina Tateyama na sjeveru Japana svake godine privlači na hiljade turista koji dolaze vidjeti kako izgledaju planinski lanci prekriveni desecima metara snijega i provozati se snježnim kanjonima.

Zbog vlage koju donose vjetrovi s Japanskoga mora, sjeverni je dio Japana jedno od snijegom najbogatijih područja svijeta. Jedan od triju planinskih lanaca u Japanskim Alpama, Hida, bilježi i do 38 metara snijega godišnje.

Ondašnji stanovnici osmislili su novi način kako se boriti protiv snijega. Mnogi su na svoje kuće ugradili posebno dizajnirane krovove, neki imaju opremu za grijanje koja topi snijeg s krova, a drugi su izgradili tako jake krovove da mogu izdržati snijeg debljine dva metra.

Alpska ruta Tateyama Kurobe, koja je poznata i kao Krov Japana, ljubiteljima snijega jedna je od najslikovitijih. Dugačka je 90 kilometara i najpopularnija je zimi. Bijeli kanjon Velike snježne doline predstavlja spektakularni prizor.

Kad napada toliko da se ni ceste ne vide, Japanci kreću na čišćenje buldožerima opremljenima GPS-om te puhačima snijega koji izbacuju snijeg na 15 metara visine.