Ako ste planirali na ljetovanje u Hrvatsku, evo šta trebate znati

Prije svega, trebate predočiti potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu ili apartmanu.

Ako ste planirali na ljetovanje u Hrvatsku morate predočiti i negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (od uzimanja uzorka do dolaska na granični prijelaz), odnosno predočiti potvrdu o vakcinisanju protiv COVID-19 koje apliciraju države članice ili dokaz o preboljenju COVID-19 (pozitivan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa – BAT, a koji su stariji od 11, ali ne više od 180 dana od trenutka uzimanja uzorka.

Također, možete predočiti i potvrdu da ste preboljeli COVID-19 izdatu od strane ljekara, u kojoj je naznačen datum početka bolesti, od kojeg je trebalo proći više od 11, ali ne više od 180 dana.

Ukoliko je dijete mlađe od sedam godina (nema još navršenih sedam godina) te putuje u pratnji roditelja/staratelja predstavlja izuzetak od obaveze predočenja negativnog rezultata testa.

Ne priznaju se svi brzi antigenski testovi, već samo oni koji se nalaze na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske unije, a koju objavljuje Evropska komisija.

Zbog skraćenja procedure na graničnom prijelazu, savjet je da prethodno ispunite najavu putem aplikacije Enter Croatia.