AHMED FIŠEK- MATEMATIČAR NA KVADRAT

Ahmed Fišek učenik sedmog razreda OŠ “Musa Ćazim Ćatić” u Velikom Čajnu u svoju autobiografiju upisao je i prvo mjesto sa nedavno održanog Kantonalnog takmičenja iz matematike u Zenici. Pritisnut emocijama, onako djetinjasto i iskreno, priča:
* Zadaci su bili preteški, bilo je i geometrije, a ja je nešto ne volim. Svaki zadatak je tražio znanje iz više oblasti – nema ništa polovično, ili znaš ili ne znaš. Matematika je nauka kontinuiranog procesa kao stotinu zupčanika, ako jedan ne radi, ne radi čitav sistem.
* Porodica me maksimalno podržava i sretan sam što je ovaj uspjeh poslužio kao rođendanski poklon mom ocu.
* Izuzetno volim informatiku, dobro sam je iskoristio u procesu usavršavanja engleskog jezika.
* Veliki oslonac mi je moja nastavnica matematike, Alma Šukrija, koja uvijek pripremi zadatke sa puno “zvrčki”, a posebno sam zahvalan mojoj učiteljici Emini Đidelija što mi dade početni elan i od matematike nije napravila bauk.
* Učenik sam putnik, ali se nađe slobodnog vremena za šetnju po podvinjačkim krajolicima – blagovremeno se pripremim za školu, takmičenja i obaveze u džamiji.
* Federalno takmičenje će baš biti izazovno. Nastupit će učenici koji se razumiju u matematiku, nisu slučajno dospjeli na ovaj nivo takmičenja. Takmičenje je poslije Ramazana, a dotad ću poigrati i koju partiju šaha, sa boljim od mene, da mogu koji novi potez naučiti . . .
/szž/