Adis Deljković: Drago mi je da smo svjetsku temu donijeli u Visoko

Pred mnogobrojnom publikom večeras je promovisana knjiga “Rat i mir u Nagorno-Karabahu”, našeg sugrađanina i istaknutog novinara BHRT, Adisa Deljkovića.

Knjiga “Rat i mir u Nagorno-Karabahu” druga je knjiga koju je Adis Deljković izdao u posljednje dvije godine.

Promocijom knjige započelo je obilježavanje 29.augusta Dana grada Visokog.

Promotori knjige bili su Erol Avdović novinar i dopisnik iz New Yorka, Jahja Muhasilović, profesor međunarodnih odnosa, a moderator promocije bio je Elvir Bucalo, novinar.

Uvaženi gost promocije bio je Rusif Huseynov, direktor Topchubashov centra (Baku, Azerbejdžan.

“Čitajući ovu knjigu čovjek se zaljubi u neke tvoje rečenice. Kratka rečenica, osebujna. Očaran sam načinom na koji si prenio izuzetno važne činjenice”, kazao je jedan od promotora večerašnje promocije, Erol Avdović.

Dodao je da Adis putuje i otvara ona vrata koja mu otvaraju činjenice koje istražuje. Zahvalio se autoru na ovoj knjizi.

“Ovaj grad je iznjedrio našu državu. Ovdje se uvijek posebno osjećam. Rat i mir su konstanta u historiji čovječanstva. Ratovi pokreću određene sociološke promjene. Odlika rata nije uvijek samo tragičnost, tu su i mnogi drugi elementi koji se mijenjaju uslijed ovog stanja”, poručio je Jahja Muhasilović, profesor međunarodnih odnosa.

“Teško mi je da kažem nešto poslije ovakvih riječi. Drago mi je da su sve te vaše lijepe riječi čuli moji dragi Visočani. Ovdje pišem o konfliktnoj zoni, ali ne želim da puno otkrivam. Kazat ću samo da sam knjigu počeo sa doživljajima 92.godine iz podrumskih prostorija u Visokom, kada sam na radiju čuo da još negdje postoji rat i to upravo u Nagorno-Karabahu”, rekao je autor.

Zaključio je riječima da je ova knjiga sublimacija njegovih tv reportaža u kojima nije mogao izraziti svoje osjećaje. Knjiga mu je u tome pomogla, kao i u ostvarenju cilja da približi stvarno stanje u tom dijelu svijeta.