ABHAZIJA: Zemlja koja ne postoji

Za zemlju između Kavkaza i Crnog mora čuli su tek malobrojni, a razlog tome je to što je nema na karti. Abhazija, nekadašnja autonomna sovjetska socijalistička republika unutar granica Gruzije proglasila je nezavisnost 1992. godine, a priznali su je samo Rusija, Nikaragva, Venezuela i Nauru te Južna Osetija i Pridnjestrovlje.

Međunarodne organizacije kao što su UN, Evropska komisija, OESS, NATO, Svjetska trgovinska organizacija, Vijeće Evrope i većina suverenih država priznaju Abhaziju kao dio Gruzije i podupiru njen teritorijalni integritet.

Glavni je grad Abhazije, Suhumi, je primorski grad smješten na istočnoj obali Crnog mora. U vrijeme bivšeg Sovjetskog Saveza Abhazija je bila omiljeno ljetovalište i odmaralište zaljubljenika u prekrasnu prirodu. Ostaci rimskih zidina, utvrde i dvorci, kao i Besletski most iz 12. stoljeća, te glasoviti botanički vrt s više od 5000 biljnih vrsta iz 1840. samo su neke od atrakcija tog grada.

Oko 70 kilometara od Suhumija nalazi se planinsko jezero Rica. Osim što je samo po sebi prizor za pamćenje, i sama vožnja do njega preko Kavkaza pravi je spektakl. S pogledom na guste šume i vodopade turisti dolaze automobilima ili autobusima sve do 950 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi jezero, okruženo planinama koje se uzdižu i do 3500 metara. Ondje je i Josif Staljin imao jedan od svojih ljetnikovaca uz jezero.