6 godina od kupovine Veme – BUĐENJE NADE U BOLJE SUTRA, LJEPŠE VISOKO…

Robna kuća Vema svečano je otvorena 10. septembra 1982. godine i predstavlja simbol jednog vremena.

Bio je jedan od najznačajnijih objekata grada Visokog, koji je svojim sadržajima i ponudom zadovoljavao potrebe Visočana i stanovnika okolnih gradova.

Vema je bila ponos svih!

Dvadeset godna nakon ratnih dešavanja, Vema je od mjesta susreta postala mrtva tačka u gradu i ruglo.

Ratna dejstva i naknadna oštećenja, uključujući i požar, u potpunosti su uništili enterijer objekta i fasadnu oblogu.

2. novembar 1996. godine ostao je u pamćenju brojnih Visočana i zasigurno će se još dugo spominjati misteriozni požar koji je u potpunosti uništio peti sprat, uključujući i obimnu dokumentaciju, nekadašnjeg simbola prosperiteta Visokog. Uzroci požara nikada nisu potvrđeni i vjerovatno nikada i neće biti.

Vema Visoko – Suša commerce doo

Na današnji dan, 19.01.2015. godine, Robna kuća “Vema” prodata je respektabilnoj visočkoj firmi  “Suša Commerc” za 1.900.000 KM.

Na prvoj sudskoj prodaji osim ove firme prisutne su bile još dvije zainteresovane stranke, koje nisu uspjele ponuditi veću cijenu, tako da je Robna kuća “Vema” otišla u ruke najboljeg ponuđača.

“Na ovaj način željeli smo riješiti prilično ružnu sliku koju smo imali u centru grada kao i zbog proširenja poslovnih aktivnosti kompanije “Suša Commerce” – izjavio je tada direktor Osman Suša i najavio nova zapošljavanja.

Vema predstavlja kompleksan objekat u konstruktivnom i funkcionalnom smislu. Glavni ulaz u objekat je iz pravca ul. Branilaca, pored ovog ulaza projektovana su još tri. Ispred objekta je pristupni trg, sa zelenim pojasom, urbanim mobilijarom i ljetnim baštama. Otvorenim površinama oko objekta posvetiti će se posebna pažnja u njihovoj izvedbi i dizajnu.

Postojeća čelićna konstrukcija se zadržava, uz izvršenu neophodnu sanaciju i zamjenu oštećenih dijelova. Dogradnjom fasadnog plašta u armirano-betenskom sistemu nosivih platna, objekat dobiva novu formu i savremeni dizajn.

Vema Visoko sadržava postojeću spratnu visinu Podrum+Prizemlje + VI spratova. Dodatna površina je dobijena proširenjem bočnih strana objekta i redizajnom volumena.

Posebnu funkcionalnu cjelinu unutar objekta predstavlja hotel sa svojim pripadajućim sadržajima: fitnes centrom, bazenom, wellness i spa. U sklopu hotela nalazi se i multifunkcionalna sala.

Svojim sadržajem Vema će pružati različite mogućnosti posjetiocima, od kojih izdvajamo: Restoran sa kapacitetom od 300 mjesta, 4D kino , dječju igraonicu sa terasom i umjetnu alpinističku stijenu.

Planirani sadržaj

U prizemlju objekta nalaze se sljedeći sadržaji: Glavni ulaz sa centralnim holom, supermarket, banka, poslovni prostori, info pult, fast food i ljetne bašte. U suterenu objekta nalazi se parking prostor i ekonomske prostorije.

I sprat: Restoran kapaciteta 300 gostiju, kao i devet poslovnih prostora različitih sadržaja.

II sprat: Hotelska recepcija, sala za doručke– višenamjenska sala, dječja igraonica sa terasom, bazen i fitnes centar, poslovni prostori.

III sprat: wellness i spa centar, poliklinika sa pripadajućim sobama i apartmanom, stomatološka ordinacija.

IV i V sprat: hotelske sobe i apartmani

VI sprat: dio hotelskih soba, 4D kino, caffeterija, prostor za društvene igre, kao i dodatni sadržaji …

26 godina od agresije na BiH, građani Visokog željno iščekuju završetak radova na objektu nove Veme, što će prije svega svima evocirati uspomene na “bolja vremena”, te u konačnici probuditi nadu u bolje sutra, neko bolje, prosperitetnije i ljepše Visoko.

Visoko, Visočanke i Visočani zaslužuju ponovo da imaju svoj ponos grada i SIMBOL VREMENA U KOJEM ŽIVE.