HALAL PARE SEJE BRICE

Često mi pričaju autentični Visočani da se prije odlaska na hadž išlo do brice kako bi se mijenjao novac s njim, jer se smatralo da je novac zarađen od brijanja i šišanja najbolji. Novac brice smatrao se halal i hair parom, pa su te pare korištene za obavljanje ove svete dužnosti. Raja iz Breze su po priči Nedžada Ibrišimovića halal monetom smatrali onu rudarsku. Visočani su to često radili  sa Sejom bricom.

Prošlo je više od četiri decenije od kako je Sejid Čaušević- Sejo brico stigao u Visoko i zaljubio se k’o Šantić u Eminu. Nije to bio “šeik sa istoka”, ali je bio majstor svog zanata i za moderne frizure tata-mata.

Bili smo djeca i dok nismo otkrili Sejine friz čarolije, vazda smo od brica izlazili “oguljeni” skoro na “nularicu”. U Seje je vazda bila gužva, ali je imao strpljenja za ekstra moderne frizure koje bi bile IN i u današnji vakat.

Vazda toplo i mirisno i vazda priče starijih koje smo upijali čekajući na red. Sejo brico se prilagodio vremenu i trendovima, a danas ima i mlađu raju koju uči zanatu.

Dok se školovao i učio zanat, matematika je često bila bauk. Tako je bilo dok Sejo profesoru koji je obarao na popravni sve redom, nije rekao da će biti brico i da neće sabirati mušterijama dlake po glavi. Od tada je uvijek bio shvaćen i imao prolaznu ocjenu.

Imidž je malo promijenio. Svako jutro ima ritual brijanja i štucovanja brkova, gdje mu je Anel kao pomoćnik od velike koristi.

Kažu mušterije da je brkove pustio nakon “slikovanja” za trajnu ličnu kartu. Pošto će uskoro zazimiti, mora da vrati šešir koji mu čuva sinuse, ali i nove ideje za frizure. Do sada ga je često skidao u znak poštovanja prema mušterijama koje dolaze. U šali nekad umjesto šešira stavi i jaku novčanicu ili je sakrije pod šeširom pa kad napravi naklon, ispod šešira ostane za oko lijepa podloga.

Ako želite nazvati dimnjačara, ispod stakla na stolu Sejine brijačnice uvijek se nalazi broj Abkane Novobrdskog. On je vazda u devet na porciji razgovora ili dotjerivanja. Po Abkani možete navijati sat.

Sejo je prava sehara informacija, ali ih ne može dobiti svako. Kad su ViPromo kolege pisale o bricama, kao da su mislili na njega.

vipromo.ba- iz arhiva