Visočani na Maršu mira:”Sinoć smo jako pokisli, ali smo u dobrom zdravstvenom stanju i nastavljamo dalje”

Oko tri hiljade učesnika Marša mira Nezuk – Potočari, pješačkog pohoda u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, krenulo je jutros iz Nezuka kod Sapne prema Potočarima.

Među tri hiljade učesnika nalaze se i naši Visočani koje smo kontaktirali. 

Prema riječima Kemala Mušinbegovića, člana Udruženja “Crni labudovi” i vođe puta,  trenutno se nalaze u Križevićima i svi su u dobrom zdravstvenom stanju.

 

“Noć je bila prilično teška, mnogo smo pokisli kada je oko 02:00 h počela padati jaka kiša, ali se nećemo žaliti i nastavljamo dalje. Prespavali smo u Nezuku pod šatorima, a jutros u 09:00 h krenuli smo iz Nezuka. Sutra ćemo, kako je i planirano klanjati Bajram namaz u kampu Liplje. Ovom prilikom svim našim sugrađanima upućujemo naiskrenije želje povodom Kurban bajrama. Da ga provedu u zdravlju, sreži i rahatluku sa svojim najmilijim.”

 

Učesnici marša će se u narednim danima kretati trasom kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije, odnosno do Tuzle ili Kladnja.

Nakon puta dugog oko 110 kilometara, učenici pohoda u Potočare će stići 10. jula, gdje će dan kasnije u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari prisustvovati kolektivnoj dženazi i ukopu 50 žrtava genocida.

Među učesniciima Marša mira 2022. su potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević, kao i članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Predviđeno je da učesnici marša nakon 30 kilometara pješačenja prvog dana stignu do kampa Liplje, gdje će prenoćiti. S obzirom da se ovogodišnji “Marš mira“ poklapa sa Kurban-bajramom, u kampu Liplje je organizirano klanjanje bajram-namaza.

Nakon bajram-namaza, učesnici “Marša mira” potom nastavljaju put do Kamenice, poznate kao “dolina masovnih grobnica”, a nakon 35 kilometara puta trebali bi stići do sela Mravinjci. Odatle nastavljaju do Kameničkog brda, zatim dalje idu preko Buljima i put završavaju 10. jula u Memorijalnom centru Potočari.